ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αναβλήθηκε η δίκη για συμμετοχή σε γενοκτονία στη Ρουάντα

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2011, 10:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γερμανία: Αναβλήθηκε η δίκη για συμμετοχή σε γενοκτονία στη Ρουάντα
Facebook Twitter Whatsapp

Αναβλήθηκε, λίγο μετά την έναρξή της σήμερα στη Φραγκφούρτη, η πρώτη δίκη στη Γερμανία ενός υπηκόου της Ρουάντας, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε γενοκτονία στη χώρα αυτή το 1994.

Αναβλήθηκε, λίγο μετά την έναρξή της σήμερα στη Φραγκφούρτη, η πρώτη δίκη στη Γερμανία ενός υπηκόου της Ρουάντας, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε γενοκτονία στη χώρα αυτή το 1994.

Ο Ονεσφόρ Ρουαμπουκόμπε, 54 ετών, πρώην δήμαρχος της Μουβούμπα (βορειοανατολική Ρουάντα), ο οποίος έχει εδώ και καιρό βρει καταφύγιο στο γερμανικό έδαφος, κατηγορείται ότι "διέταξε και συντόνισε τρεις σφαγές" τον Απρίλιο του 1994" στη Ρουάντα, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 3.730 Τούτσι", οι οποίοι είχαν καταφύγει σε εκκλησίες.

Ο Ρουαμπουκόμπε αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με το ΟΗΕ, περίπου 800.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Τούτσι, σφαγιάστηκαν τον Απρίλιο του 1994 στη Ρουάντα.

Ο εισαγγελέας Κρίστιαν Ρίτσερ διάβασε το κατηγορητήριο και τόνισε ότι ο Ρουαμπουκόμπε, ως δήμαρχος την εποχή εκείνη, ήταν ένας "εκ των υποκινητών της γενοκτονίας στη Ρουάντα.

Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου για τις 25 Ιανουαρίου, ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης, η οποία αμφισβήτησε ορισμένες από τις κατηγορίες εναντίον του Ρουαμπουκόμπε.

Εκτός από την ίδια τη Ρουάντα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα (TPIR) στην Αρούσα της Τανζανίας, σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν δικαστεί υπήκοοι της Ρουάντας για γεγονότα που συνδέονται με τις σφαγές αυτές, αλλά ποτέ στη Γερμανία.

Η γερμανική αστυνομία έχει, ωστόσο, ήδη δικάσει για γενοκτονία υπεύθυνους σφαγών στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι αρχές της Ρουάντας προσπάθησαν να επιτύχουν την έκδοση του Ρουαμπουκόμπε, ο οποίος είχε συλληφθεί πρώτη φορά στη Γερμανία το 2008 με αίτημα του Κιγκάλι. Ομως, η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε την έκδοσή του, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη του στη Ρουάντα και τον άφησε ελεύθερο. Στη συνέχεια όμως άσκησε η ίδια δίωξη εναντίον του Ρουαμπουκόμπε που είχε εγκατασταθεί στη Φραγκφούρτη και για τον οποίο το TPIR δε διεξήγαγε ποτέ έρευνα.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρουάντας Μαρτίν Νγκόγκα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της δίκης στη Γερμανία.

"Είμαστε ευγνώμονες στη Γερμανία", τόνισε.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση TrialWatch, ειδική σε θέματα της διεθνούς δικαιοσύνης, ο Ρουαμπουκόμπε είναι 435ος στον κατάλογο των υπευθύνων για τη γενοκτονία στη Ρουάντα.

Σαράντα δύο ακροαματικές διαδικασίες έχουν προγραμματιστεί ως τον Οκτώβριο σε δικαστήριο της Φραγκφούρτης, όμως η δίκη, στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν 50 μάρτυρες, μπορεί να διαρκέσει και πέραν του Οκτωβρίου. Ορισμένοι μάρτυρες ζουν στο εξωτερικό και σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου, θα χρειαστεί να μεταβούν στη Γερμανία για να καταθέσουν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr