ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Νέοι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό "Μπέλενε"

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2011, 09:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βουλγαρία: Νέοι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό "Μπέλενε"
Facebook Twitter Whatsapp

Η κατασκευή των δύο νέων αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι είναι υπό διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, προσθέτοντας πως αυτό το θέμα συνδέεται, άμεσα, με τις εξελίξεις γύρω από την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο "Μπέλενε".

Η κατασκευή των δύο νέων αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι είναι υπό διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, προσθέτοντας πως αυτό το θέμα συνδέεται, άμεσα, με τις εξελίξεις γύρω από την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο "Μπέλενε".

Από το βήμα των εργασιών του φόρουμ, που διοργάνωσε το Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας με θέμα "Ενέργεια και Καλύτερη Διακυβέρνηση: Τάσεις και Πολιτικές", ο κ. Τράικοφ αναφέρθηκε στο μέλλον του έργου του σταθμού "Μπέλενε", σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις για το "Μπέλενε" θα επηρεάσουν τις εξελίξεις για την κατασκευή ή όχι δύο νέων αντιδραστήρων στο "Κοζλοντούι".

Όπως είπε - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα Sofia News Agency - έχει συνεχώς επαφές με τη ρωσική πλευρά για την τιμή του έργου του πυρηνικού σταθμού. "Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση μου (σ.σ. της βουλγαρικής κυβέρνησης) για το έργο. Όταν κάτι (το έργο) δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και συνδέεται με επενδύσεις δημοσίων πόρων, τότε οι επιπτώσεις του δεν θα είναι θετικές", επισήμανε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά εξετάζονται όλες οι επιλογές και οι προοπτικές για την ανάπτυξη του έργου.

Εξάλλου, στη διάρκεια των εργασιών του ίδιου φόρουμ, ο επικεφαλής της βουλγαρικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ), Κρασιμίρ Παρβάνοφ, δήλωσε ότι αναμένει "περισσότερη σαφήνεια", σχετικά με την τιμή του μελλοντικού πυρηνικού σταθμού, εντός των δύο επόμενων εβδομάδων.

"Θα αναλύσουμε από κάθε άποψη τις προτάσεις για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού (κόστη κατασκευής, υλικών κ.α.). Έπειτα θα δούμε εάν οι απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς έχουν αναθεωρηθεί", σημείωσε.

Εν αναμονή των εξελίξεων για το "Μπέλενε"

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διαθέσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού και "στράφηκε" στην αναζήτηση ξένων επενδυτών. Μέχρι το τέλος του 2010, η βουλγαρική πλευρά πέτυχε πρόοδο στις συνομιλίες της με τη ρωσική εταιρία ατομικής ενέργειας Rosatom και τη θυγατρική της Atomstroyexport, καθώς και με ορισμένες ξένες εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο.

Το Νοέμβριο του 2010, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σόφια, προσκεκλημένος του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόικο Μπορίσοφ, η ΝΕΚ και η Rosatom υπέγραψαν μνημόνιο για την ίδρυση εταιρίας, η οποία θα κατασκευάσει το έργο του πυρηνικού σταθμού. Στο μνημόνιο προβλέπεται ότι η τιμή του έργου δεν θα ξεπεράσει τα 6,2 δισ. ευρώ, ωστόσο, η τιμή του έργου αναμένεται να καθοριστεί τους επόμενους πέντε μήνες, όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο.

Εξάλλου, υπεγράφησαν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε από τη ΝΕΚ, τη Rosatom, τη φιλανδική εταιρία Fortum και την γαλλική εταιρία Altran Technologie.

Ενδιαφέρον για το έργο του Μπέλενε εκδήλωσε και η Σερβία, εξετάζοντας την πιθανότητα απόκτησης μεριδίου 5% έως 10%, ωστόσο, οι συνομιλίες των δύο πλευρών (σερβικής και βουλγαρικής) δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας, στο Μπέλενε, ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄80 και σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, εξαιτίας της έλλειψης πόρων, αλλά και αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ (επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος), έδωσε το "σύνθημα" για την επίσημη επανεκκίνηση της διαδικασίας κατασκευής του Μπέλενε, έχοντας στα "χέρια" του, τη συμφωνία της βουλγαρικής πλευράς με την Atomstroyexport, για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων, ισχύος 1.000 MW έκαστος.

Το φθινόπωρο του 2009 το έργο του Μπέλενε "πάγωσε" όταν ο στρατηγικός επενδυτής του, η γερμανική εταιρία RWE, η οποία θα παρείχε 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του έργου, με ‘αντάλλαγμα’ μερίδιο 49% επ’ αυτού, αποχώρησε από το έργο.

Τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης του Σεργκέι Στανίσεφ, η ρωσική πλευρά προσέφερε στη Βουλγαρία δάνειο, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, τότε, ο κ. Στανίσεφ δεν έκανε δεκτό.

Όταν ο Μπόικο Μπορίσοφ ανέλαβε τα "ηνία", η Rosatom προσέφερε στη Βουλγαρία δάνειο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, ούτως ώστε η κατασκευή του έργου να συνεχιστεί. Η Rosatom ζητούσε από τη βουλγαρική πλευρά, μερίδιο στο μελλοντικό σταθμό και η κυβέρνηση του Μπ. Μπορίσοφ απέρριψε τη ρωσική πρόταση.

Επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα συνεχιστεί μόνο εάν βρεθεί ξένος (από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις χώρες της δυτικής Ευρώπης) στρατηγικός επενδυτής.

Με βάση το προκαταρκτικό συμβόλαιο της Atomstroyexport και της βουλγαρικής πλευράς, το οποίο υπεγράφη το 2008, η κατασκευή των δύο αντιδραστήρων αναμένεται να κοστίσει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Το συμβόλαιο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 και οι δύο πλευρές (Βουλγαρία και Ρωσία) αποφάσισαν να δώσουν παράταξη έξι μηνών, έως ότου καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το κόστος του έργου του πυρηνικού σταθμού.

Τον περασμένο Νοέμβριο η ΒΕΗ, μητρική της ΝΕΚ επέλεξε τη βρετανική τράπεζα HSBC, ως σύμβουλο που θα τη βοηθήσει να αποφασίσει πως θα προχωρήσει και θα προσελκύσει νέους επενδυτές στο έργο του Μπέλενε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr