ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση για εμπόριο οργάνων: Δε φαίνεται ανάμειξη του Θάτσι

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2011, 09:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έκθεση για εμπόριο οργάνων: Δε φαίνεται ανάμειξη του Θάτσι
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι διέψευσε ότι στην έκθεσή του για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι είχε άμεση ανάμειξη.

Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι διέψευσε ότι στην έκθεσή του για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι είχε άμεση ανάμειξη.

Ο κ. Μάρτι διευκρίνισε ότι στην έκθεσή του κάνει αναφορά σε ανθρώπους του πολύ στενού περιβάλλοντος του κ. Θάτσι που είχαν σχέση με την υπόθεση και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δεν το γνώριζε.

«Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την έκθεσή μου, πουθενά δεν αναφέρω ότι ο κ. Θάτσι ήταν άμεσα αναμεμειγμένος στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, αλλά λέω ότι άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του έχουν σχέση με αυτό και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ποτέ δεν άκουσε τίποτα», δήλωσε ο κ. Μάρτι στην ελβετική ιστοσελίδα Albinfo.ch.

Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ειπωθεί ότι ο κ. Θάτσι είχε σημαντική ευθύνη εντός του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", ο Ελβετός γερουσιαστής πρόσθεσε:"δεν μπορώ να φανταστώ ότι συμμετείχε ο ίδιος στην αφαίρεση οργάνων".

"Επαναλαμβάνω, αν και όλοι επικεντρώνονται στην αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων, ότι η αλήθεια είναι ότι έχουν χαθεί τα ίχνη εκατοντάδων ανθρώπων και ότι οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από την πλευρά της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ίχνη τους χάθηκαν στην κατεύθυνση της Αλβανίας. Μεταξύ των αγνοουμένων δεν είναι μόνο Σέρβοι, αλλά και Αλβανοί του Κοσόβου", ανέφερε ο κ. Μάρτι στη συνέντευξη, μέρος της οποίας μεταδόθηκε από το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Κοσόβου.

"Σε αντίθεση με την Κάρλα Ντελ Πόντε, αποσαφήνισα πολλές πτυχές. Δεν αναφέρω ότι πρόκειται για εκατοντάδες παράνομες μεταμοσχεύσεις, αλλά για κάποιες περιπτώσεις", σημείωσε ο κ. Μάρτι, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για καταδίκη, αλλά υπόδειξη ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, παρά τις ενδείξεις για σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με συγκεκριμένους κύκλους του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου".

Ο κ. Μάρτι συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για την έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που διεξήχθη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Eulex και τόνισε ότι πουθενά στην έκθεσή του δεν επιρρίπτει ευθύνες για εγκλήματα σε όλο τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου".

"Ωστόσο, κατά την άποψή μου, υπήρξαν εγκλήματα που διεξήχθησαν από κάποιες ομάδες, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών", είπε.

"Για να το πω απλά, ποτέ δεν υπήρξαν πραγματικές έρευνες για τα γεγονότα. Η Αλβανία, όπως μου είπαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, θεωρούσε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει έρευνα για γεγονότα στο έδαφός της, επειδή εκτίμησε ότι δεν ήταν μέρος των συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και γι' αυτό δεν έβλεπε το λόγο και τα κίνητρα να αρχίσει έρευνες", ανέφερε ο κ. Μάρτι.

Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε ότι η έκθεση και η δράση του "δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ενέργειες σε βάρος της κοσοβάρικης ή της αλβανικής κοινότητας", υπογραμμίζοντας πως έκανε ό,τι του ζητήθηκε.

"Έχω πολλούς φίλους και γνωστούς Κοσοβάρους ή Αλβανούς. Πολλοί από αυτούς ζουν στην Ελβετία και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με κάποιον από το Κόσοβο ή την Αλβανία. Είχα μόνο φιλικές σχέσεις", σημείωσε.

Ο κ. Μάρτι τόνισε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όλους και ότι και στις δύο πλευρές πρέπει να διεξαχθεί έρευνα, προσθέτοντας ότι "η έκθεση είναι πολύ σκληρή έναντι των Σέρβων και ότι δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο κατανόηση για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι".

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έκανε τις έρευνες για να συντάξει την έκθεση, εξήγησε ότι μίλησε με σημαντικούς μάρτυρες.

"Δεν ήταν απλό, επειδή έπρεπε να έχουν όλες τις εγγυήσεις εχεμύθειας. Οι μάρτυρες φοβούνται. Υπήρξαν μάρτυρες που δέχθηκαν απειλές, ή δολοφονήθηκαν. Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με τους μάρτυρες, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος κατά των ισχυρών. Η δικαιοσύνη είναι αυστηρή όσον αφορά τα μικρά ψάρια και πολύ αδύναμη όταν πρόκειται για μεγάλα ψάρια και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Κόσοβο", υπογράμμισε ο κ. Μάρτι.

Ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης διέψευσε επίσης δηλώσεις Σέρβων εκπροσώπων της δικαιοσύνης ότι η βάση για την έκθεσή του για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο ήταν η έρευνα και οι πληροφορίες της σερβικής εισαγγελίας και των σερβικών κρατικών οργάνων.

Ο κ. Μάρτι είπε ότι οι θεσμοί της δικαιοσύνης θα ήταν καλύτερα να κάνουν το έργο τους και να ασχολούνται λιγότερο με τις δημόσιες σχέσεις.

"Κανένα στοιχείο από τη Σερβία δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έκθεσή μου, ούτε το χρησιμοποίησα κατά τη σύνταξη της έκθεσης. Επίσης, θέλω να πω ότι στη διάρκεια επίσκεψης στη Ρωσία ως πρόεδρος επιτροπής επιτήρησης δεν συζήτησα ποτέ για το Κόσοβο", ανέφερε ο κ. Μάρτι.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr