ΔΙΕΘΝΗ

Αναβολή στη δίκη Σιράκ

Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2011, 13:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αναβολή στη δίκη Σιράκ
Facebook Twitter Whatsapp

Για τον Ιούνιο αναβλήηκε η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Για τον Ιούνιο αναβλήηκε η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις θα επαναληφθούν "γύρω στις 20 Ιουνίου", ανέφερε το δικαστήριο, αφού δέχθηκε να εξεταστεί μια συνταγματική προσφυγή που κατατέθηκε από έναν από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε "σοβαρό" το ερώτημα που τέθηκε από τον Ζαν-Ιβ Λε Μπορν, συνήγορος ενός πρώην διευθυντή του γραφείου του Ζακ Σιράκ. Αποφάσισε συνεπώς να το απευθύνει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο γαλλικό δικαστικό σώμα, που μπορεί με τη σειρά του να στραφεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο συνήγορος, με την υποστήριξη της εισαγγελίας, χαρακτηρίζει αφύσικο το γεγονός ότι κρίνονται τα γεγονότα με τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τότε που διαπράχθηκαν, θεωρεί πως έπρεπε να είχαν παραγραφεί και ζητάει συνεπώς από το δικαστήριο να επαληθεύσει πως όλα αυτά δεν αντιβαίνουν προς το Σύνταγμα.

Ο Ζακ Σιράκ, πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάζεται από δικαστήριο στη Γαλλία, διώκεται για μια υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που ανάγεται στη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Ο Σιράκ δεν είχε εμφανιστεί χθες Δευτέρα στο δικαστήριο κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Δεν ήταν παρών σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης, και σκόπευε να εμφανιστεί αύριο Τετάρτη, εφόσον η δίκη συνεχιζόταν.

Η υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας περιλαμβάνει δύο πτυχές, η μία από τις οποίες εκδικάζεται στο Παρίσι και η άλλη στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι. Η πτυχή της Ναντέρ δεν έχει σχέση με τη συνταγματική προσφυγή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις