ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καντάφι κατηγορεί τους Δυτικούς για "αποικιοκρατική συνωμοσία"

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2011, 05:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Καντάφι κατηγορεί τους Δυτικούς για "αποικιοκρατική συνωμοσία"
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε τους Δυτικούς, και ειδικά τη Γαλλία, για "αποικιοκρατική συνωμοσία" εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γαλλικό δίκτυο LCI.

Ο Μουάμαρ Καντάφι κατηγόρησε τους Δυτικούς, και ειδικά τη Γαλλία, για "αποικιοκρατική συνωμοσία" εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γαλλικό δίκτυο LCI.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: "Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία".

Σε άλλη ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: "θα δούμε", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές "επισκέψεις" στην Ευρώπη, όταν "όλα αυτά τελειώσουν".

Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εντείνει από χθες Τρίτη την πίεση εναντίον των αντικαθεστωτικών με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Λιβύη, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι εκκλήσεις για επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

Επανεμφάνιση του διοικητή της τράπεζας της Λιβύης με ερωτηματικά

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, πρόσωπο κλειδί για τα οικονομικά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, επανεμφανίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν αποκάλυψε αν παραμένει πιστός στον λίβυο ηγέτη ή αν τάσσεται με την πλευρά της αντιπολίτευσης, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα, τον οποίο αναζητούν τόσο οι λίβυοι αξιωματούχοι όσο και διπλωμάτες και τραπεζίτες καθώς στη χώρα του μαίνεται μια ένοπλη εξέγερση, αποκάλυψε πού βρίσκεται μ' ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απηύθυνε στην εφημερίδα, διευκρινίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Εξηγώντας ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπενγκντάρα έγραψε στην εφημερίδα ότι πληροφορήθηκε πως ο λίβυος υπουργός Σχεδιασμού και Οικονομικών τον αντικατέστησε προσωρινά επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Οι ξένες κυβερνήσεις ανυπομονούν να μάθουν αν αυτή η υψηλή προσωπικότητα του καθεστώτος εξακολουθεί να είναι πιστή στον συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς η πρόσβαση που έχει στα οικονομικά της Λιβύης δίνει στον Μπενγκντάρα ένα ρόλο-κλειδί την ώρα που η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Διεθνείς τραπεζίτες και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό θεωρούν ότι είναι ένας από τους λίγους αξιωματούχους που έχει τη δυνατότητα να διακινεί κεφάλαια.

Ο Φαρχάτ Όμαρ Μπενγκντάρα διαβεβαίωσε τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ότι εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό για να χειρίζεται καλύτερα τις υποθέσεις. Υποστηρίζει ακόμη ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μετά την κρίση και πως το πάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ηλικίας 45 ετών, ο Μπενγκντάρα, ο οποίος κατάγεται από τη Βεγγάζη, το προπύργιο της εξέγερσης, θεωρείται εν γένει ότι βρίσκεται υπερβολικά κοντά στο καθεστώς για να αποστατήσει, παρά τις μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες του στον οικονομικό τομέα.

Κουσνέρ: Αργήσαμε να αντιδράσουμε

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμά πως η χώρα του και η Ευρώπη "άργησαν να αντιδράσουν" στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο και θεωρεί απίθανο "να μην κάνουν τίποτε" στη Λιβύη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν".

"Αργήσαμε να αντιδράσουμε, η Ευρώπη μάλιστα επέδειξε μια ένοχη βραδύτητα, έστω κι αν η κ. Άστον πήγε στην Τύνιδα πριν ακόμη από τους γάλλους αξιωματούχους", δήλωσε ο Κουσνέρ, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα.

"Αργήσαμε επίσης υπερβολικά να αντιληφθούμε το μέτρο της κατάστασης αυτών των χωρών. Γνωρίζαμε ωστόσο από καιρό ότι πρόκειται για δικτατορίες!", πρόσθεσε ο άνθρωπος που διηύθυνε από το 2007 ως το 2010 το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Δεν αποδεχθήκαμε αρκετά τις αντιπολιτεύσεις, αυτό είναι πολύ σαφές", συνέχισε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος υποστήριξε πως, από την πλευρά του, κάλεσε "τον πρεσβευτή της Τυνησίας", έγραψε "επιστολές για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και άλλωστε του απαγορεύθηκε "για δύο χρόνια η διαμονή στην Τυνησία".

Για τη Λιβύη εκτιμά ότι "δεν μπορεί να είχαμε προχωρήσει τόσο πολύ και τώρα να μην κάνουμε τίποτε" και εγκρίνει το γαλλο-βρετανικό διάβημα για μια "αυστηρότερη απόφαση υπέρ μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστούν οι σφαγές".

Η επιβολή της ζώνης αυτής απαιτεί "μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλιώς θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος με τον πόλεμο στο Ιράκ", διευκρινίζει.

Η εγκαθίδρυση μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού "απαιτεί σε κάθε περίπτωση μεγάλα ναυτικά όπως και αεροπορικά μέσα και σημαίνει επίσης βομβαρδισμούς με στόχο τις αντιαεροπορικές άμυνες", επιμένει ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr