ΔΙΕΘΝΗ

Αριθμοί-σοκ για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2011, 07:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αριθμοί-σοκ για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν διπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά, ενώ σημειώθηκε αύξηση 15% στον αριθμό των αμάχων (2.777) που σκοτώθηκαν το 2010.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν διπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά, ενώ σημειώθηκε αύξηση 15% στον αριθμό των αμάχων (2.777) που σκοτώθηκαν το 2010.

Το ποσοστό των θανάτων αυτών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ σημειώνεται από τις 462 δολοφονίες που σημειώθηκαν το 2010, οι μισές έγιναν σε προπύργια των ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν. Οι ταλιμπάν ευθύνονται για το 75% των θανάτων αμάχων.

Οι απαγωγές αυξήθηκαν κατά 83% και η βία εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, αναφέρεται στην έκθεση. Ειδικά στο βόρειο Αφγανιστάν, ο αριθμός των θανάτων αμάχων αυξήθηκε 76%.

Όμως η πιο "ανησυχητική τάση", επισημαίνεται στην έκθεση, είναι η κατά 105% αύξηση των στοχευμένων δολοφονικών επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, εργαζόμενων σε υπηρεσίες αρωγής και πολιτών που πιστεύεται ότι στηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση ή τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Η "τάση" αυτή απειλεί να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την παράδοση του ελέγχου της ασφάλειας της χώρας στην αφγανική κυβέρνηση, την αστυνομία και το στρατό όπως έχουν σχεδιάσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ώστε να αρχίσουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, τοπικοί αξιωματούχοι ζουν σε προστατευμένες εγκαταστάσεις του αμερικανικού στρατού και αποφεύγουν να μετακινούνται σε περιφέρειες τις οποίες υποτίθεται ότι διοικούν.

Οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των δολοφονιών αυτών είναι πιο καταστροφικές από τον απολογισμό των νεκρών, τονίζεται στην έκθεση. "Ενας άνθρωπος που αποφασίζει να συμμετάσχει σε περιφερειακή σούρα (συνεδρίαση), να στηρίξει προεκλογικά κάποιον υποψήφιο, να αναλάβει μια δουλειά σε οργανισμό ανάπτυξης ή να μιλήσει ελεύθερα για έναν ηγέτη των ταλιμπάν, γνωρίζει πως η απόφασή του αυτή είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Η κατάργηση των ατομικών ελευθεριών έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που εμποδίζουν την διακυβέρνηση της χώρας και τις προσπάθειες ανάπτυξης, προστίθεται στην έκθεση.

Οι δολοφονίες αμάχων αυξήθηκαν κατά 588% και 248% στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ αντίστοιχα, προπύργια των ταλιμπάν και βασικοί στόχοι των αμερικανικών δυνάμεων.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως ο αριθμός των θανάτων αμάχων από συμμαχικές ή αφγανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 26%.

Παρ'όλα αυτά, οι θάνατοι αμάχων σε ΝΑΤΟικές επιθέσεις αναδύθηκαν και πάλι ως σημαντικό σημείο τριβής ανάμεσα στην Καμπούλ και τους Δυτικούς. Την περασμένη εβδομάδα ελικόπτερα της συμμαχίας σκότωσαν κατά λάθος εννιά παιδιά που μάζευαν ξύλα.

Από τους 440 θανάτους, την περασμένη χρονιά, που αποδίδονται στο ΝΑΤΟ και στις αφγανικές δυνάμεις, οι 171 προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές. Οι θάνατοι γυναικών αυξήθηκαν κατά 6% και παιδιών κατά 21% και οι επιθέσεις αυτοκτονίας ευθύνονται για ακόμα περισσότερους θανάτους.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr