ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καντάφι σφυροκοπά με κάθε μέσο το Ρας Λανούφ - (Vid)

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2011, 19:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Σφοδρές μάχες δίνουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι δέχονται αεροπορικές επιθέσεις, για να καταφέρουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους το διυλιστήριο και το λιμάνι της πόλης Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη.

Σφοδρές μάχες δίνουν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι δέχονται αεροπορικές επιθέσεις, για να καταφέρουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους το διυλιστήριο και το λιμάνι της πόλης Ρας Λανούφ, στην ανατολική Λιβύη.

Όπως αναφέρεται ακούστηκε μία δυνατή έκρηξη και στην συνέχεια αναδύθηκαν φλόγες ύψους εκατοντάδων μέτρων, κοντά σε διυλιστήριο που βρίσκεται στα περίχωρα του λιμανιού Ρας Λανούφ, καθώς ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το διυλιστήριο του Ρας Λανούφ, στο οποίο μαίνονται σφοδρές μάχες.

Το αεροσκάφος πέταξε χαμηλά προτού ανοίξει πυρ μεταξύ του διυλιστηρίου και της μεσογειακής ακτής. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν από την επιδρομή έχουν προκληθεί θύματα ή ζημιές.

Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο ανταποκριτή πάρα πολλοί αντικαθεστωτικοί με δεκάδες οχήματα αναδιπλώνονται αυτήν την ώρα προς το Ρας Λανούφ αφού δέχθηκαν πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα.

Προερχόμενοι από τα δυτικά, οι αντικαθεστωτικοί άρχισαν να αναδιπλώνονται έπειτα από πολλές ώρες που σφυροκοπούνταν από το πυροβολικό των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι και δέχθηκαν τρεις αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων δυτικά του Ρας Λανούφ.

Οι αντικαθεστωτικοί φαινόταν ωστόσο λίγο νωρίτερα ότι κέρδιζαν έδαφος, αφού είχαν ρίξει περίπου 50 ρουκέτες. Ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις έρριξαν περίπου δέκα οβίδες και οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν προς τα ανατολικά, το οποίο δείχνει ότι η γραμμή του μετώπου προσεγγίζει όλο και περισσότερο το Ρας Λανούφ.

Παράλληλα η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοεπιρρίπτουν σήμερα την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έρριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη κοντά στο Ρας Λανούφ σε "υποστηριζόμενα από την Αλ Κάιντα" ένοπλα στοιχεία, τα οποία ανατίναξαν δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προήλαυναν προς το Ρας Λανούφ.

Την ίδια ώρα ένας αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη κατηγορούσε τον Καντάφι ότι παίζει "βρώμικο παιγνίδι" πλήττοντας τους πετρελαιαγωγούς.

Παράλληλα νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί, σημειώνονται στην πόλη Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση αυτή.

Στο μεταξύ, ένας μηχανικός που εργάζεται σε τερματικό πετρελαϊκό σταθμό στην ανατολική Λιβύη υποστήριξε ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς χτυπήθηκε το λιμάνι του Σιντέρ και καταστράφηκαν δεξαμενές αποθήκευσης αλλά και υποδομές όπως οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μοχάμεν αλ-Χασέμι είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι είδε αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων να επιτίθενται στον τερματικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης, χωρητικότητας 150.000 γαλονιών έκαστη, εξερράγησαν.

Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν από την περιοχή μετά την ανταλλαγή σφοδρών πυρών μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις εκρήξεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr