ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική αποκάλυψη στην υπόθεση Ασάνζ

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2011, 12:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σημαντική αποκάλυψη στην υπόθεση Ασάνζ
Facebook Twitter Whatsapp

Μία εξέλιξη που μπορέι να αποδειχθεί κλειδί για την υπόθεση της έκδοσης του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, δημοσιεύει η εφημερίδα Expressen.

Μία εξέλιξη που μπορέι να αποδειχθεί κλειδί για την υπόθεση της έκδοσης του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, δημοσιεύει η εφημερίδα Expressen.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη, μία σουηδή αστυνομικός, που συμμετέχει στις έρευνες εις βάρος του Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα, γνώριζε μία από τις ενάγουσες.

Οι κατηγορίες εις βάρος του 39χρονου Ασάνζ αφορούν την επίσκεψή του στη Στοκχόλμη για μία εβδομάδα τον Αύγουστο του 2010, όπου είχε σεξουαλικές επαφές με δύο γυναίκες.

Η γυναίκα αστυνομικός υπέβαλε ερωτήσεις σε μία από τις ενάγουσες.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του Ασάνζ αλλά αργότερα ήρε την απόφασή του.

Η αστυνομικός και η άλλη ενάγουσα ήταν αμφότερες δραστήρια μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αντήλλασσαν μηνύματα στο Facebook, σύμφωνα με την Expressen. Η διαδικτυακή τους επικοινωνία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009 και η αστυνομικός φέρεται ότι πρόσφατα διατύπωσε κατηγορίες κατά του Ασάνζ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ουλφ Γκόρανζον και η Καρίν Ρόζαντερ της εισαγγελικής αρχής αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ τον Νοέμβριο, με βρετανικό δικαστήριο να κρίνει πρόσφατα υπέρ του αιτήματος έκδοσης, αλλά ο Ασάνζ άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Ο δικηγόρος Μπγιόρν Χούρτιγκ, ο οποίος εκπροσωπεί τον Ασάνζ στη Σουηδία, δήλωσε ότι θα ενημερώσει τον πελάτη του για το δημοσίευμα και θα ζητήσει ακόμα από την αστυνομία να ερευνήσει αν η αστυνομικός και η ενάγουσα είχαν ανταλλάξει τηλεφωνήματα ή γραπτά μηνύματα κατά την ανακριτική διαδικασία.

Ο Ασάνζ ισχυρίζεται ότι αν εκδοθεί στη Σουηδία, κινδυνεύει στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου πολλοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να δικαστεί για προδοσία, ακόμη και να εκτελεστεί, για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks διαβαθμισμένων διπλωματικών τηλεγραφημάτων και στρατιωτικών εγγράφων για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις