ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Πρόταση για τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2011, 12:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κομισιόν: Πρόταση για τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν
Facebook Twitter Whatsapp

Με στόχο τη διευκόλυνση, με ελεγχόμενο τρόπο, της κυκλοφορίας των προσώπων στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Με στόχο τη διευκόλυνση, με ελεγχόμενο τρόπο, της κυκλοφορίας των προσώπων στα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα βελτιώσουν τη σαφήνεια του ισχύοντος κανονισμού, και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις επίτροπος δήλωσε: «Η παρούσα πρόταση θα συμβάλει στην ταχύτερη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων και στην αύξηση της ασφάλειας δικαίου για τους ταξιδιώτες και τους συνοριοφύλακες. Με τη θέσπιση των νέων αυτών κανόνων, ευελπιστούμε ότι θα μειωθούν οι διοικητικές δυσχέρειες για εκείνους που ταξιδεύουν εντός, από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα γίνει ευκολότερη η ζωή των πολιτών μας».

Τα βασικά σημεία της πρότασης αφορούν τα εξής:

-Καλύτερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η θέσπιση νομικού πλαισίου για τη σύναψη διμερών συμφωνιών με αντικείμενο τη διενέργεια κοινών συνοριακών ελέγχων επί της οδικής κυκλοφορίας θα ενισχύσει τη συνεργασία στα χερσαία σύνορα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των γειτονικών τρίτων χωρών. Η Επιτροπή θεωρεί μάλιστα ότι εφόσον οι προτάσεις αυτές εγκριθούν έγκαιρα, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ομαλή διέλευση των συνόρων κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που οργανώνουν η Πολωνία και η Ουκρανία το 2012.

-Επίσπευση των συνοριακών ελέγχων. Πρόκειται για τη δυνατότητα δημιουργίας χωριστών λωρίδων κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες για τους οποίους δεν απαιτείται θεώρηση.

-Μείωση της περιττής γραφειοκρατίας. Με την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να μετριαστούν οι διοικητικές επιβαρύνσεις για τα φορτηγά πλοία που κινούνται εντός της ΕΕ, το προσωπικό τραίνων που εκτελούν διεθνή δρομολόγια και τους υπεράκτιους εργαζομένους. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις εσωτερικών εμπορευματικών μεταφορών θα επωφεληθούν από την απουσία ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις που εκτελούν εσωτερικές συνδέσεις με οχηματαγωγά πλοία, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα.

-Μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τους ταξιδιώτες και τους συνοριοφύλακες. Οι προϋποθέσεις εισόδου για τους υπηκόους τρίτων χωρών θα αποσαφηνιστούν, με τον σαφέστερο ορισμό της μεθόδου υπολογισμού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις