ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Τρόμος παρά την εξοικείωση στους σεισμούς

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2011, 10:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιαπωνία: Τρόμος παρά την εξοικείωση στους σεισμούς
Facebook Twitter Whatsapp

Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί, η σημερινή δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν πρωτόγνωρη, με τους κατοίκους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να εκφράζουν τον τρόμο που ένιωσαν.

Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί, η σημερινή δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν πρωτόγνωρη, με τους κατοίκους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να εκφράζουν τον τρόμο που ένιωσαν.

Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.

"Ήταν ίσως ό,τι χειρότερο έχω ζήσει από τότε που εγκαταστάθηκα στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια", είπε η δημοσιογράφος του Ρόιτερς, Λίντα Σιέγκ. "Το κτίριο εσείετο για πολύ ώρα και πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα ειδήσεων άρπαξαν τα κράνη τους, κάποιοι κρύφτηκαν κάτω από τα γραφεία τους", είπε η ίδια.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιαπωνία, μία από τις πιο σεισμικά δραστήριες περιοχές στον κόσμο. Στη χώρα αναλογεί περίπου το 20% των σεισμών που σημειώνονται παγκοσμίως κι έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών και κατά μέσον όρο σημειώνεται σεισμός ανά πέντε λεπτά.

Ωστόσο, ο σημερινός σεισμός που σημειώθηκε λίγες εβδομάδες μετά από εκείνον που έπληξε το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ήταν άνευ προηγουμένου.

"Τρομοκρατήθηκα και ακόμα φοβάμαι", λέει ο 36χρονος Χιντεκάτσου Χάτα, διευθυντής κινεζικού εστιατορίου στην περιοχή Αλασάκα του Τόκιο. "Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο μεγάλο σεισμό", προσθέτει.

"Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Πολύ σπάνιο, καθώς στην Ιαπωνία οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς. Ο σημερινός ήταν πολύ διαφορετικός", έγραψε στο Twitter ο συνεργάτης του Ρόιτερς, Κέι Οκαμούρα.

Ο 27χρονος Ασάγκι Ματσίντα, σχεδιαστής ιστοσελίδων στο Τόκιο, περπατούσε κοντά σε ένα κατάστημα για καφέ όταν σημειώθηκε ο σεισμός. "Οι εικόνες από το σεισμό στη Νέα Ζηλανδία είναι ακόμα πολύ ζωντανές στη μνήμη μου κι έτσι φοβήθηκα πολύ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσο μεγάλος σεισμός πλήττει το Τόκιο".

Μετά το σεισμό εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Τόκιο και πλήθη συγκεντρώνονταν μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων των καταστημάτων για να ενημερωθούν για το σεισμό.

Ορισμένοι επιβάτες στον υπόγειο του Τόκιο φώναζαν και αγκάλιαζαν άλλους επιβάτες.

"Έτρεξα έξω από το γραφείο μου. Πανικοβλήθηκα και ξέχασα το κινητό μου τηλέφωνο και τα πράγματά του", είπε η Άγια Νακαμούρα, υπάλληλος γραφείου στο Τόκιο. "Βλέπετε αυτό τον γερανό πάνω από αυτό το ψηλό κτίριο υπό κατασκευή; Νόμιζα ότι θα πέσει από το κτίριο γιατί όλα τα κτίρια γύρω μου κλυδωνίζονταν", περιέγραψε η ίδια. "Θυμάμαι που έβλεπα τι είχε συμβεί στο σεισμό του Κόμπε (το 1995) και σκεφτόμουν, 'τί θα γίνει αν αυτό συμβεί στο Τόκιο;' Εχω πανικοβληθεί. Δεν θέλω να βγω έξω, γιατί μπορεί να μου πέσει κάτι στο κεφάλι", λέει ένας 36χρονος διευθυντής καταστήματος για καφέ στο κέντρο του Τόκιο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις