ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής στήριξη προς την πληγείσα Ιαπωνία

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2011, 11:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διεθνής στήριξη προς την πληγείσα Ιαπωνία
Facebook Twitter Whatsapp

Από τις πρώτες ώρες της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός  στην Ιαπωνία, η διεθνής κοινότητα τη στήριξη και τη διάθεση βοήθειας προς την ασιατική χώρα.

Από τις πρώτες ώρες της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός  στην Ιαπωνία, η διεθνής κοινότητα τη στήριξη και τη διάθεση βοήθειας προς την ασιατική χώρα.

Η ΕE ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ιαπωνία. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της και αποστέλλει τα συλλυπητήριά της προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και προς τις οικογένειες των θυμάτων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", αναφέρουν σε μήνυμά τους προς τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Ναότο Καν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

"Είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο", προσθέτουν οι Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεϊ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει ομάδες διάσωσης στην Ιαπωνία. "Τριάντα πέντε διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ιαπωνία αν το ζητήσει", δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). "Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει", υπογράμμισε η Μπιρς, διευκρινίζοντας ότι ο παγκόσμιος οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιαπωνικές αρχές.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει την Ιαπωνία. Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ "είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον ιαπωνικό λαό σ' αυτή τη στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας του".

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στην Ιαπωνία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τον πολύ ισχυρό σεισμό, σε δηλώσεις του που αναμεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση. "Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτού του πολύ μεγάλου σεισμού", δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σοϊγκού να εισηγηθεί το συντομότερο δυνατόν τρόπους οργάνωσης της παροχής βοήθειας στην Ιαπωνία. Ο Μεντβέντεφ ζήτησε επίσης να εφαρμοστεί κάθε μέτρο ώστε να περιοριστούν ενδεχόμενες ζημιές από πιθανό τσουνάμι στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, των οποίων η νότια πλευρά είναι κοντά στην Ιαπωνία. "Πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε τις ζημιές και κυρίως τα θύματα".

Τα τέσσερα νησιά των Νότιων Κουρίλων κατελήφθησαν από τα σοβιετικά στρατεύματα το 1945, μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου του έτους αυτού. 'Εκτοτε η Ιαπωνία ζητεί να τής επιστραφούν αλλά η Μόσχα επαναλαμβάνει πως η Ιαπωνία τα έχασε μετά την παράδοσή της. Η διαμάχη αυτή εμποδίζει την υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε την "υποστήριξη και την αλληλεγγύη" της χώρας του στην πληγείσα Ιαπωνία δηλώνοντας έτοιμος να "ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε παράκληση της Ιαπωνίας προς τη Γαλλία προκειμένου να αντιμετωπίσει την τραγωδία αυτή".

"Τη στιγμή που η Ιαπωνία μόλις επλήγη από έναν πολύ ισχυρό σεισμό θα ήθελα να σας εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και να εκφράσω χωρίς καθυστέρηση την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας στο λαό της Ιαπωνίας σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή", τονίζει στην επιστολή του ο Νικολά Σαρκοζί προς τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.

"Η Γαλλία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε παράκληση της Ιαπωνίας προς τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει την τραγωδία αυτή", προσθέτει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις