ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμη προτάσεων του ΔΗΣΥ για τη μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου

Δημοσίευση 11 Μαρτίου 2011, 14:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δέσμη προτάσεων του ΔΗΣΥ για τη μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου
Facebook Twitter Whatsapp

Δέσμη 11 προτάσεων για μια ολοκληρωμένη πολιτική της Κύπρου στο ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Δέσμη 11 προτάσεων για μια ολοκληρωμένη πολιτική της Κύπρου στο ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να πρωτοστατήσει μαζί με άλλες μεσογειακές χώρες μέλη της ΕΕ στην προσπάθεια εξασφάλισης αυξημένης οικονομικής και υλικοτεχνικής βοήθειας από την ΕΕ στη βάση της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών και συνεπειών του οξύτατου στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες προβλήματος των μεταναστών.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει "ολοκληρωμένη και ισορροπημένη πολιτική" για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτό δεν δικαιολογεί ακραίες αντιμεταναστευτικές εκδηλώσεις και ενέργειες, οι οποίες καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:

-Αυστηρή φρούρηση των ακτών, αύξηση των ελέγχων στα οδοφράγματα και σχολαστική επιτήρηση της πράσινης γραμμής με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

-Αξιοποίηση του ευρωπαϊκού οργανισμού FRONTEX και ένταξη της Κύπρου στην Συνθήκη Σένγκεν.

-Αυστηρή εφαρμογή των κανόνων εργασίας πολιτών από τρίτες ή και ευρωπαϊκές χώρες.

-Διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων για πάταξη του φαινομένου της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων στις χώρες προέλευσής τους και απαγόρευσης της επανέλευσης τους.

-Τροποποίηση της νομοθεσίας για την επιβολή παραδειγματικών ποινών σε όσους απασχολούν παράνομα μετανάστες.

-Προώθηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από ευρωπαϊκά προγράμματα και συμβάσεις του Δημοσίου όσων απασχολούν παράνομα μετανάστες και εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων.

-Υιοθέτηση της πρακτικής της ταχείας διαδικασίας που εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες για σύντομη εξέταση αιτήσεων για παροχή πολιτικού ασύλου. Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται εξειδικευμένα για κάθε περίπτωση.

-Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συνομολόγηση συμφωνιών επανεισδοχής παράνομων μεταναστών στα κράτη προέλευσης τους.

-Αποπεράτωση και επίσπευση της λειτουργίας Κέντρων Υποδοχής σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις ώστε να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη επιδοματική πολιτική.

-Απόδοση μεγαλύτερης έμφασης σε προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και εξοικείωσης με τον πολιτισμό μας, στους νόμιμους μετανάστες για πιο ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου.

-Άμεση απέλαση όσων εμπλέκονται στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ευαίσθητο κεφάλαιο" την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Θέση μας αμετακίνητη, τόνισε, είναι πως "το σχολείο πρέπει να λύνει τα προβλήματα, να είναι ο καταλύτης για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα. Η ανικανότητα εκείνων που διαμορφώνουν την πολιτική να διαχειριστούν ορθολογικά το μεταναστευτικό φαινόμενο, επιτρέπει δυστυχώς να αναπτύσσονται στις σχολικές μονάδες φαινόμενα γκετοποίησης και συγκρούσεων".

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr