ΔΙΕΘΝΗ

Στους 1400 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιαπωνία – Έκρηξη σε πυρηνικό σταθμό - (Vid)

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2011, 15:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Περίπου 1.400 νεκροί έχουν καταμετρηθεί μέχρι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές χθες από την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στην ιστορία της , καθώς και από επακόλουθο τσουνάμι.Ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς αγνοούνται περίπου 10.000 κατοίκοι της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου. Πάνω από 300.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία. Έκρηξη σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Τζίτζι. Η Ιαπωνία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα πυρηνικά.

Περίπου 1.400 νεκροί έχουν καταμετρηθεί μέχρι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές χθες από την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στην ιστορία της , καθώς και από επακόλουθο τσουνάμι.Ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς αγνοούνται περίπου 10.000 κατοίκοι της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου. Πάνω από 300.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία. Έκρηξη σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Τζίτζι. Η Ιαπωνία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα πυρηνικά.

Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Τουλάχιστον 3 Ιάπωνες που κατοικούν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα.Αυτοί οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι και οι τρεις είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NHK και το πρακτορείο Jiji, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα.

Και οι τρεις άνθρωποι, το φύλο και η ηλικία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.

Εξάλλου το ραδιενεργό σύνεφο που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 μπορεί να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών υγείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria-Novosti.

"Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το σύνεφο των ραδιενεργών σωματιδίων που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας θα φτάσει στην Καμτσάτκα σε λιγότερο απο 24 ώρες", δήλωσε η Νατάλια Γντάνοβα της υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.

Αναφέρεται ότι το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια. την ίδια στιγμή η ιαπωνική κυβέρνηση πάντως έχει διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά.

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου της ιαπωνικής τηλεόρασης κάλεσαν  όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Στα 20 χιλιόμετρα επεκτάθηκε η διάμετρος εκκένωσης, με κέντρο τα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2, ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ.

Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1, που καταστράφηκε σήμερα έπειτα από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό, αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Εξάλλου τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό "τραυματίστηκαν ελαφρά" από την έκρηξη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.

Τραγικός απολογισμός

Τουλάχιστον 613 άνθρωποι χάθηκαν σε διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και οι 200 σοροί που βρέθηκαν στην παραλία του Σεντάι, στη βορειοανατολική επαρχία του Μιγιάγκι, έπειτα από την επέλαση του ύψους 10μ παλιρροϊκού κύματος που ακολούθησε τη σεισμική δόνηση.

Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ενώ στους 1.128 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η αστυνομία στις 11.30, τοπική ώρα (04.30, ώρα Ελλάδος).

Ισχυροί μετασεισμοί

«Είναι ο πιο σημαντικός σεισμός από την περίοδο Μέιτζι (1868-1912)» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν εξάλλου και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS). Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00, χθες, ώρα Ελλάδος) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).

Ο συναγερμός για τσουνάμι διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια, καίτοι σε μικρότερο βαθμό σε κάποια από τα παράλια.

Ανυπολόγιστες καταστροφές

Ο αριθμός των κτισμάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή εν μέρει, ανέρχεται στα 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, που επικαλείται την Εθνική Υπηρεσία Πυρκαϊών και Καταστροφών.

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις