ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής άνθρωπιστική βοήθεια στην Ιαπωνία

Δημοσίευση 12 Μαρτίου 2011, 17:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διεθνής άνθρωπιστική βοήθεια στην Ιαπωνία
Facebook Twitter Whatsapp

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον εξέφρασε σήμερα "τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της" σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ιαπωνία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον εξέφρασε σήμερα "τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της" σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ιαπωνία.

Ομάδες Αμερικανών διασωστών αναχώρησαν σήμερα για την Ιαπωνία προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αρωγής Διεθνούς Ανάπτυξη.

Μία ομάδα αναχώρησε με αεροσκάφος από τη Βιρτζίνια και πρόκειται να παραλάβει μια δεύτερη ομάδα από το Λος Άντζελες προτού συνεχίσει το ταξίδι προς την Ιαπωνία. Συνολικά, στις ομάδες αυτές συμμετέχουν 150 διασώστες και 12 εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία προκειμένου να συντονίσουν τη βοήθεια που φτάνει από τις ΗΠΑ.

Δύο μονάδες της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα στείλει στην Ιαπωνία και η Γαλλία ενώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, η Ιαπωνία δέχτηκε προσφορές βοήθειας από την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη και το Μεξικό. Η Αυστραλία στέλνει στην Ιαπωνία 72 ειδικούς και 22 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού ενώ οι υπόλοιπες πέντε χώρες θα συμβάλουν στον εντοπισμό επιζώντων με 145 διασώστες και 30 εκπαιδευμένους σκύλους συνολικά.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα ειδικών στην εκτίμηση των καταστροφών θα μεταβεί στην Ιαπωνία και θα τεθεί στη διάθεση των ιαπωνικών αρχών προκειμένου να βοηθήσει στο συντονισμό των ξένων σωστικών συνεργείων.

Επίσης η Ελβετία ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ιαπωνία μία ομάδα αναζήτησης και εκτίμησης. "Δύο ειδικοί του ελβετικού Σώματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας που βρίσκονται στο Πεκίνο θα φτάσουν στην Ιαπωνία σήμερα το απόγευμα".

Επιπλέον "έπειτα από επίσημο αίτημα της ιαπωνικής κυβέρνησης το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να στείλει μία ομάδα αναζήτησης και εκτίμησης στην πληγείσα περιοχή".

Ο Ερυθρός Σταυρός της Ινδονησίας θα στείλει μία εννιαμελή ομάδα να βοηθήσει στις προσπάθειες αναζήτησης θυμάτων, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού σήμερα.

Τέλος η Ουκρανία προσφέρθηκε να στείλει ομάδα διασωστών στην Ιαπωνία και αν χρειαστεί ομάδες ελέγχου πυρηνικών ατυχημάτων.

"Εχουμε ένα αεροσκάφος έτοιμο να πετάξει τώρα με 40 μέλη σωστικών συνεργείων και τα σκυλιά τους", δήλωσε η Γιούλια Γέρσοβα, εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. "Περιμένουμε το αίτημα από την ιαπωνική πλευρά".

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr