ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ανησυχία και πίστη για την Ιαπωνία

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2011, 08:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κίνα: Ανησυχία και πίστη για την Ιαπωνία
Facebook Twitter Whatsapp

Η Κίνα, εκφράζοντας την έκδηλη ανησυχία της, δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ιαπωνία θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μετά τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που προκάλεσε σοβαρή πυρηνική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα, εκφράζοντας την έκδηλη ανησυχία της, δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ιαπωνία θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μετά τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που προκάλεσε σοβαρή πυρηνική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και η Κίνα θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια με βάση τις ανάγκες της Ιαπωνίας", είπε η εκπρόσωπος Ζιάνγκ Γου κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία και ενισχύσει τους ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην Κίνα παρότι δεν έχει ανιχνευθεί αύξηση μέχρι στιγμής. Η Ζιάνγκ είπε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Κίνα παραμένουν σε φυσιολογικό επίπεδο.

Aανησυχία για τους κινέζους πολίτες

Παράλληλα το Πεκίνο δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των Κινέζων που διαμένουν στην Ιαπωνία. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ασφάλεια των κινέζων πολιτών στην Ιαπωνία", τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα η πρεσβεία της Κίνας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι μεριμνά για την απομάκρυνση σύντομα όλων των Κινέζων από τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές στη βορειοανατολική Ιαπωνία και για τον επαναπατρισμό τους, την ώρα που το επίπεδο της ραδιενέργειας αυξάνεται επικίνδυνα.

Η πρεσβεία εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της τονίζοντας ότι θα αρχίσει να στέλνει λεωφορεία σε τέσσερις περιφέρειες που επλήγησαν από το σεισμό. Μεταξύ των περιφερειών αυτών είναι η Μιγιάγκι και η Φουκουσίμα όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 στο οποίο σημειώθηκε σήμερα νέα έκρηξη και πυρκαγιά.

Οι Κινέζοι θα οδηγηθούν στο αεροδρόμιο Ναρίτα κοντά στο Τόκιο και σε ένα άλλο αεροδρόμιο στη βορειοδυτική Ιαπωνία και θα βοηθηθούν να επιστρέψουν στην Κίνα, διευκρίνισε η πρεσβεία.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ιαπωνία έστειλε "ομάδες εργασίας για να προχωρήσουν σε συνεργασία με την ιαπωνική πλευρά, στην απομάκρυνση των κινέζων υπηκόων", πρόσθεσε η Ζιάνγκ.Το κινεζικό προξενείο στη Νιιγκάτα, στη δυτική Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη στείλει 20 λεωφορεία για να παραλάβουν 900 Κινέζους.

"Ελπίζουμε ότι οι συμπατριώτες μας στις πληγείσες περιοχές θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες για την απομάκρυνσή τους", επισημαίνει η πρεσβεία χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των Κινέζων υπηκόων στις πληγείσες περιοχές.

Σχεδόν 33.000 Κινέζοι, εκ των οποίων χιλιάδες φοιτητές, διαμένουν σε πέντε πληγείσες περιφέρειες της Ιαπωνίας, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα της Κίνας.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr