ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Καταχρήσεις στα ευρωπαϊκά εντάλματα συλλήψεων

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2011, 10:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΕΕ: Καταχρήσεις στα  ευρωπαϊκά εντάλματα συλλήψεων
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, έκανε λόγο για καταχρήσεις στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, που οδηγούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, έκανε λόγο για καταχρήσεις στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, που οδηγούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επικαλούμενος στοιχεία από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Επίτροπος επισημαίνει, με σημερινή δημόσια διακήρυξη του, ότι στα πλαίσια εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης ακολουθούνται διαδικασίες που βρίθουν υπερβολών και καταχρήσεων, μ' αποτέλεσμα, αθώοι άνθρωποι να φυλακίζονται, να διενεργούνται δυσανάλογες συλλήψεις και να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κάθε μήνα, υπογραμμίζει ο Επίτροπος, εκδίδονται πάνω από 1.000 εντολές, για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για υποθέσεις που αφορούν αδικήματα ήσσονος σημασίας ενώ, όπως τονίζει, μόνον η μη κυβερνητική οργάνωση Fair Trials International έχει καταγράψει αρκετές περιπτώσεις όπου παραβιάσθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των διωκόμενων και οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν, τώρα, για εκδίκαση, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη αίτηση της Σουηδίας για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ και την παράδοση του στην Βρετανία, ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι κατά τη διαδικασία εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης προκαλούνται σημαντικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διωκόμενων ευρωπαίων πολιτών.

Δεν υπάρχει το δικαίωμα, για αποτελεσματική προσφυγή του διωκόμενου, εναντίον της απόφασης για την έκδοση του, είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, από την ώρα που εκδίδεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, μέχρι τη στιγμή της παράδοσης του διωκόμενου και υπάρχει αδυναμία ακύρωσης ενός τέτοιου εντάλματος, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου ο διωκόμενος έχει, επισήμως, αθωωθεί, αναφέρει ο κ. Χάμαρμπεργκ.

Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη, καταλήγει ο Επίτροπος, να ενισχυθεί ο τομέας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια των διαδικασιών που εφαρμόζονται για την έκδοση και εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, ιδιαίτερα στον τομέα της παροχής διερμηνείας και μετάφρασης του κατηγορητηρίου, στα πλαίσια των ασκούμενων ποινικών διαδικασιών.

Ο Τόμας Χάμαρμπεργκ αναφέρει ότι, το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης καθιερώθηκε, το 2002, ως απάντηση στον κίνδυνο, για περαιτέρω τρομοκρατικές ενέργειες, μετά τις επιθέσεις της Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό το "σύστημα έκδοσης ταχείας", διευκρινίζει, είχε ως στόχο, να διευκολύνει την παράδοση ενός προσώπου από ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλο, προκειμένου να δικαστεί ή να εκτίσει ποινή φυλάκισης και ελπίζονταν ότι, με βάση την αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, θα ενισχύονταν η καταπολέμηση των σοβαρής μορφής διασυνοριακών εγκλημάτων.

Παρά τα ισχυρά επιχειρήματα που υπάρχουν υπέρ της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος για να αποφευχθεί η ατιμωρησία σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα οργανωμένου εγκλήματος, ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του ΣτΕ, επισημαίνει ότι διογκώνονται πανευρωπαϊκά οι φωνές διαμαρτυρίας για την καταχρηστική, υπερβολική και άδικη εφαρμογή του εν λόγω συστήματος σε πολλές περιπτώσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr