ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Προωθεί τον έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2011, 08:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΕΕ: Προωθεί τον έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θορυβημένη από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, απόφάσισε ότι το β΄εξάμηνο του 2011 θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί όλοι οι αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες-μέλη της και να έχει πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θορυβημένη από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, απόφάσισε ότι το β΄εξάμηνο του 2011 θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί όλοι οι αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στις χώρες-μέλη της και να έχει πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα χθεσινής σύσκεψης διαχείρισης της κρίσης, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, όπου -όπως είπε αργότερα ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ- οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα δοκιμαστούν σε τέστ αντοχής απέναντι σε πλημμύρες, τσουνάμι, σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο επόμενο δεκαήμερο, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ετοιμάσει τις προτάσεις της για την οργάνωση της σχετικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη της τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για σεισμογενή περιοχή.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις ελήφθησαν υπό την πίεση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, που έχει κινητοποιηθεί αντιδρώντας στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με αφορμή την τραγωδία που εκτυλίσσεται «σε αργή κίνηση» στην Ιαπωνία. Ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ αναγνώρισε χθες ότι «μιλούμε για την Αποκάλυψη. Τα πάντα είναι πια εκτός ελέγχου και δεν αποκλείω να συμβεί το χειρότερο τις προσεχείς μέρες».

Στο μεταξύ, μετά από την ανακοίνωση της Lufthansa, ότι εντόπισε ραδιενέργεια στα αεροσκάφη της που επιστρέφουν από την Ιαπωνία, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες (Alitalia, British Airways, SAS) δηλώνουν η μία μετά από την άλλη, ότι ελέγχουν τα εροσκάφη τους, ενώ έχουν τροποποιήσει ή και ακυρώσει ορισμένα δρομολόγιά τους προς και από την Ιαπωνία.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή της ΕΕ, μόνον οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επιμένουν στο αίτημα διοργάνωσης μιας «συντονισμένης και σταδιακής εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας», ενώ κοινωνικοί φορείς και δίκτυα (στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία) ζητούν από τις κυβερνήσεις τους την παύση λειτουργίας των πυρηνικών εγκατάσεων, που φιλοξενούνται στη χώρα τους. Αντίθετα, οι πρώην ανατολικές χώρες, η Πολωνία, Βουλγαρία και Λιθουανία, δήλωσαν πως δεν σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν τα προγράμματα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, ενώ η Ιταλία ετοιμάζεται για το δημοψήφισμά της που θα λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου.

Είκοσι ευρωπαϊκές χώρες τέλος, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, προσφέρθηκαν να συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης που οργανώνονται στην Ιαπωνία. Κατά πληροφορίες αυτές είναι η Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Δανία, Σλοβακία, Ισπανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία, το Βέλγιο και Λουξεμβούργο, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Σουηδία, Πορτογαλία και Λιθουανία.

Σλοβενία: Σκεπτικισμός για τα τεστ αντοχής

Με αφορμή την απόφαση για τη διενέργεια τεστ αντοχής στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις, ανώτατος Σλοβένος αξιωματούχος της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας εξέφρασε σκεπτικισμό για τα κριτήρια που πρέπει να εφαρμοστούν.

«Είμαι αρκετά σκεπτικιστής όσον αφορά την υπόσχεση του Επιτρόπου Ενέργειας ότι τα κριτήρια θα τεθούν έως τα μέσα του έτους. Δεν είναι κάτι απλό», δήλωσε ο Αντρέι Στριτάρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυρηνικής Ασφάλειας της Σλοβενίας.

Ο κ. Στριτάρ προεδρεύει των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ENSREG), στην οποία συμμετέχουν ανώτατοι αξιωματούχοι εθνικών ρυθμιστικών αρχών πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας από τη ραδιενέργεια και την ακτινοβολία, από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι λέξεις 'τεστ αντοχής' ειπώθηκαν εδώ και τρεις ημέρες. Νομίζω ότι ο Αυστριακός Επίτροπος Περιβάλλοντος τις εφηύρε πριν από τρεις ημέρες, αλλά τώρα έγιναν οι λέξεις της ημέρας. Είναι άκρως ασαφής, δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτή τη φράση», δήλωσε ο κ. Στρίταρ στους δημοσιογράφους.

Ο Σλοβένος αξιωματούχος υποστήριξε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια είναι τόσο διαφορετικά, ώστε είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ένα και μόνο σύνολο κριτηρίων σε όλες τις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. «Είναι αδύνατον να γίνει ένα και μόνο τεστ σε όλα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια και συστήματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν «τα τεστ αντοχής» είναι αναγκαία σε πρώτη φάση, ο κ. Στριτάρ είπε ότι οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να γίνουν βελτιώσεις και ότι οι έλεγχοι είναι χρήσιμοι. Ωστόσο τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει «ένας απλουστευμένος όρος και τρόπος για να εφαρμοστεί αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Σε ερώτηση αν είναι ασφαλές το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Κρσκο, στη Σλοβενία ο κ. Στριτάρ είπε ότι οι πτυχές ασφάλειας εξετάζονται συνεχώς. «Φέτος ενισχύσαμε τα προστατευτικά αναχώματα κατά μήκος του ποταμού Σάβα, επειδή φοβόμασταν για πλημμύρες», είπε.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr