ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: "Μάχη" με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες (vid)

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2011, 13:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των ιαπωνικών αρχών για την εκτόνωση των πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, για την αποτροπή του σεναρίου του πυρηνικού δυστυχήματος. Στους 4.164 οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των ιαπωνικών αρχών για την εκτόνωση των πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, για την αποτροπή του σεναρίου του πυρηνικού δυστυχήματος. Στους 4.164 οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν εφεξής το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται κατά ανησυχητικό τρόπο, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ειδικό όχημα της δημοτικής αστυνομίας του Τόκιο θα μεταφερθεί σήμερα το βράδυ στη Φουκουσίμα για να χρησιμοποιηθεί η άνευ προηγουμένου αυτή τεχνική, μετά τη διακοπή της προσπάθειας ρίψης νερού με ελικόπτερο.

Σε συνεργασία με τις αρχές, η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power (Tepco) εξετάζει από χθες διάφορες λύσεις για να γεμίσει με νερό τη δεξαμενή στην οποία βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο του αντιδραστήρα, λόγω της αδυναμίας χρήσης των συνηθισμένων μέσων ψύξης.

Ο αντιδραστήρας 4, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί για συντήρηση όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός της Παρασκευής, περιέχει ακόμη ράβδους ραδιενεργού καυσίμου, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους αν παραμείνουν εκτός νερού.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα, από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική διασπορά ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Ο Ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός, από την πλευρά του ανακοίνωσε πως το Τόκιο είναι ασφαλές για τους διεθνείς ταξιδιώτες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Την ίδια ώρα, πολλές χώρες εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για την ασιατική χώρα.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο, σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά από το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική απειλή.

Γαλλία: Το χειρότερο σενάριο είναι ακόμα πιθανό

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε σήμερα ότι το χειρότερο σενάριο για το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία είναι η καταστροφή αυτή να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που είχε το Τσερνόμπιλ.

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη όσον αφορά τη δήλωση της υπουργού Οικολογίας Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, ότι "το χειρότερο σενάριο είναι δυνατό ακόμη και πιθανό" στην Ιαπωνία, ο Μπαρουάν απάντησε ότι η υπουργός "έθιξε επαρκώς (κατά το υπουργικό συμβούλιο) την κατάσταση, την εξέλιξή της απο την Παρασκευή, τις δυσκολίες των ιαπωνικών αρχών, οι οποίες είναι καταφανείς, στην εξασφάλιση μιας γρήγορης ψύξης των διαφόρων αντιδραστήρων".

"Αυτό που κάνω είναι να μεταφέρω με σεμνότητα, καθώς δεν έχω τεχνικές γνώσεις πάνω στα θέματα αυτά, αλλά και πιστά τις δηλώσεις της κας Κοσιουσκό-Μοριζέ, η οποία έθιξε πράγματι ένα από τα χειρότερα σενάρια", ανέφερε ο Μπαρουάν.

"Στο χειρότερο σενάριο, θα υπήρχε προφανώς ένας αντίκτυπος μεγαλύτερος από αυτόν του Τσερνόμπιλ", προσέθεσε ο Μπαρουάν, αναφερόμενος στην πυρηνική καταστροφή του 1986 στην Ουκρανία. Ερωτηθείς αν μπορεί να διευκρινίσει περαιτέρω, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης απάντησε: "Όχι. Έχουμε το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης, οι σημερινές κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι και κατά συνέπεια η κοινή γνώμη".

Στους 4.164 οι νεκροί

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής αστυνομίας, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι ανέρχονται στους 4.164. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να αγνοούνται 7.843 άτομα.

Θα χρειαστούν εβδομάδες, πάντως για να υπάρξει μια ασφαλής εικόνα για τον αριθμό των νεκρών.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr