ΔΙΕΘΝΗ

Εκτός ελέγχου οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία - (Vid)

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2011, 19:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

 Ανεξέλεγκτη φαίνεται η κατάσταση στην Ιαπωνία καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η πυρηνική κρίση ακολουθεί το χειρότερο πιθανό σενάριο, όμως τονίζουν ότι η διαρροή ραδιενέργειας θα περιοριστεί στην Ιαπωνία. Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το φονικό τσουνάνι, που ”χτύπησε” την χώρα και στο πέρασμά του εξαφάνισε ολόκληρες πόλεις.

 Ανεξέλεγκτη φαίνεται η κατάσταση στην Ιαπωνία καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η πυρηνική κρίση ακολουθεί το χειρότερο πιθανό σενάριο, όμως τονίζουν ότι η διαρροή ραδιενέργειας θα περιοριστεί στην Ιαπωνία. Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό και το φονικό τσουνάνι, που ”χτύπησε” την χώρα και στο πέρασμά του εξαφάνισε ολόκληρες πόλεις.

Η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα "εξαιρετικά υψηλά" επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC) .

 "Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί πλέον αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού", δήλωσε ο πρόεδρος της NRC, Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

"Πιστεύουμε ότι η εφεδρική μονάδα αποθήκευσης έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον νερό στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος" που διεξάγονται στο χώρο της μονάδας για να αποφευχθεί η καταστροφή", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3.

"Ορισμένα θραύσματα στο έδαφος από την έκρηξη της 14ης Μαρτίου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν προτού μπορέσει να αρχίσει η ρίψη νερού με αντλίες", συμπληρώνει η ΙΑΕΑ.

 Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό για να αξιολογήσει την κατάσταση και χαρακτήρισε την κατάσταση στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα "πολύ σοβαρή" και πρόσθεσε ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχει επιβεβαιωθεί.

Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε σήμερα εκ νέου ανησυχία για την κατάσταση στον σταθμό Φουκουσίμα, λέγοντας ότι πρόκειται για "πραγματική καταστροφή" και υπογραμμίζοντας και πάλι ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο σύμφωνα με τον ίδιο.

"Μπορούμε να πούμε ότι η εγκατάσταση αυτή δεν είναι πλέον υπό έλεγχο, δεν την ελέγχουν πλέον", σημείωσε ο Έτινγκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

"Οι Ιάπωνες εργάζονται με αντλίες για την κατάσβεση πυρκαγιών, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν ξέρουν πια πώς να το χειριστούν", προσέθεσε και συπλήρωσε "είναι μια πραγματική καταστροφή και αντιδρούν σε κατάσταση σοκ".

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα και διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής.

.Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή.Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στην αποτίμηση των καταστροφών έχει σταλεί στην Ιαπωνία ήδη από την επομένη του σεισμού.

 

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί, συμπλήρωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο.

 

Η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε σήμερα ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.

 

"Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα", με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του '70, δήλωσε σήμερα ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.

Η τήξη πυρήνα, που έχει πλήξει τους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 του πυρηνικού σταθμού της Ιαπωνίας από το σεισμό της Παρασκευής, "είναι δυστυχήματα για τα οποία, μετά το δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, υπήρξε ένας αριθμός ρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε παρόμοια κατάσταση", διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.

"Η επιδίωξη με κάθε μέσον της τροφοδοσίας με νερό του πυρήνα,για την ψύξη του, η πραγματοποίηση εκούσιων αποσυμπιέσεων του κελύφους του κατά τρόπο που να διατηρείται η ακεραιότητά του, η απελευθέρωση ραδιενεργών νεφών , όλα αυτά που κάνει σήμερα η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό είναι ενέργειες που εξετάζονται, ακόμη και συνιστώνται, στους οδηγούς διαχείρισης σοβαρών δυστυχημάτων", εξήγησε ο Ζιπτά.

Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ωστόσο οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και αυτό το περίβλημα.

"Ο τρόπος δημιουργίας του αντιδραστήρα αυτού, είναι ο τρόπος δημιουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων αντιδραστήρων στη Γαλλία", αναγνώρισε ο Ολιβιέ Ζιπτά.

Έτσι η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά εφεξής "την κύρια πηγή ανησυχίας" καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας "απευθείας στην ατμόσφαιρα", κατέληξε σήμερα η ASN.

 

Οι ιαπωνικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση της δεξαμενής αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 και στον αντιδραστήρα 4, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, χαρακτήρισε την κατάσταση “πολύ σοβαρή”.

 

Παράλληλα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 4.314, ενώ οι αγνοούμενοι αγγίζουν τους 8.606 και οι τραυματίες τους 2.282.

Πρόκειται για τον αριθμό των νεκρών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όμως οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς, αν ληφθούν υπόψη οι αριθμοί των αγνοουμένων στον πανεθνικό αυτόν απολογισμό.

Εκτός από τα πτώματα που εντοπίζονται καθημερινά στη ζώνη που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ο επικεφαλής της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνον για την περιοχή αυτή στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.

Ενώ ο δήμαρχος της πόλης Ισινομάκι, που βρίσκεται στην ίδια επαρχία, εξέφρασε φόβους ότι αγνοούνται περίπου 10.000 κάτοικοι του δήμου του που επλήγη άσχημα από το σεισμό και το τσουνάμι.

Σημειώνεταίλ ότι η νομαρχία Μιγιάγκι επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τον σεισμό και το τσουνάμι, ενώ στην παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου, η οποία βρίσκεται στην ίδια νομαρχία, εξακολουθούν να αγνοούνται 10.000 κάτοικοι.

 

Τα σωστικά συνεργεία αξιολογούν ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από πέντε ημέρες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 9,0, ο οποίος ήταν ο πιο δυνατός που σημειώθηκε ποτέ στο ιαπωνικό έδαφος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις