ΔΙΕΘΝΗ

Iαπωνία: Aγωνιώδεις προσπάθειες για την εκτόνωση των αντιδραστήρων (vid)

Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2011, 12:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Ξεκίνησαν σήμερα οι επιχειρήσεις των ιαπωνικών αρχών για τη ρίψη νερού στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, με στόχο την εκτόνωση των αντιδραστήρων που έχουν υπερθερμανθεί, προκαλώντας πυρηνικό εφιάλτη σε ολόκληρη την υφήλιο. Καπνός εμφανίστηκε στον αντιδραστήρα νο. 2. Προς τον Ειρηνικό ωκεανό πνέουν οι άνεμοι. Στήριξη Ομπάμα στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Ξεκίνησαν σήμερα οι επιχειρήσεις των ιαπωνικών αρχών για τη ρίψη νερού στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, με στόχο την εκτόνωση των αντιδραστήρων που έχουν υπερθερμανθεί, προκαλώντας πυρηνικό εφιάλτη σε ολόκληρη την υφήλιο. Καπνός εμφανίστηκε στον αντιδραστήρα νο. 2. Προς τον Ειρηνικό ωκεανό πνέουν οι άνεμοι. Στήριξη Ομπάμα στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Λευκός καπνός ή ατμός εμφανίστηκε πάνω από τον δεύτερο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου, αναφέρει το Reuters. O ιαπωνικός στρατός αναμένεται να ρίξει νερό πάνω του ώστε να μειώσει την υπερθέρμανση.

Από το πρωί, γύρω στις 9.40' τοπική ώρα, ξεκίνησε η ρίψη νερού από ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού, στον πυρηνικό σταθμό, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων.

Τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3.

Ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν από την υπερέκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία των πληρωμάτων τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους.

Εν τω μεταξύ παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου και περίπου 50 εργάτες που επιχειρούν να εμποδίσουν την έκρηξη των 6 αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Ηδη μεταφέρθηκε από το Τόκιο ειδικό πυροσβεστικό όχημα εφοδιασμένο με κανόνι εκτόξευσης νερού, που όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη, θα αρχίσει τις στοχευμένες ρίψεις ποσοτήτων ύδατος, στα επικίνδυνα σημεία των αντιδραστήρων, τις επόμενες ώρες.

Στόχος η επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος

Εν τω μεταξύ και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μετέφερε αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσεως προκειμένου να επιτύχει την επαναλειτουργία των αντλιών ύδατος, εντός των αντιδραστήρων που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να αποφευχθεί η τήξη των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου και η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή διάσπαση.

Παραμένει πάντως αδιευκρίνιστο αν τελικά έχει καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος των αντιδραστήρων, που προστατεύει από τη διαρροή ραδιενεργού υλικού, ή αν η έκλυση ραδιενέργειας μέχρι τώρα οφείλεται στους ραδιενεργούς ατμούς που εκτονώθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Προς τον Ειρηνικό ωκεανό πνέουν οι άνεμοι

Ο άνεμος πάνω από τον πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, την Πέμπτη θα κινείται προς τον Ειρηνικό ωκεανό, αφού θα πνέει βορειοδυτικός και ευτυχώς όχι προς κατοικημένες περιοχές.

Ο άνεμος στην παραθαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, θα πνέει την Πέμπτη με ταχύτητα 12 μέτρων το δευτερόλεπτο προς τον Ειρηνικό ωκεανό, όπως ενημέρωσε η Ιαπωνική Μετερεωλογική Υπηρεσία.

Αμερικανική στήριξη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να παράσχει κάθε βοήθεια στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τόκιο, Γιούκιο Εντάνο, στην ενημέρωση των συντακτών, την Πέμπτη, ο Ομπάμα μετέφερε στον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν, τη θέληση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον, να παράσχει πλήρη στήριξη στη μέσο-μακροπρόθεσμη προσπάθεια αποκατάστασης των καταστροφών, που θα καταβάλλει η κυβέρνηση του Τόκιο.

Ο Εντάνο ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την επίσημη προσφορά από τις ΗΠΑ, για την αποστολή ομάδας πυρηνικών επιστημόνων, που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της τήξης των πυρηνικών ράβδων των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου η υπερθέρμανση των δεξαμενών με το ραδιενεργό υλικό, απειλεί με πυρηνική καταστροφή.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε σήμερα όσους αμερικανούς πολίτες ζουν στη χώρα και το θέλουν, καθώς και όσα από τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους, επίσης το επιθυμούν, να εγκαταλείψουν το Τόκιο, ενόψει και της κλιμάκωσης της κρίσης από το φόβο πιθανού πυρηνικού ατυχήματος.

Επίσης εξέδωσε οδηγία ασφαλείας προς τους αμερικανούς πολίτες που εξακολουθούν να παραμένουν στη χώρα, να μην πλησιάζουν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την περιοχή της Φουκουσίμα.

Ιαπωνική κυβέρνηση: "Δεν υπάρχει λόγος αποχώρησης από το Τόκιο"

"Με βάση επιστημονικά στοιχεία, δεν υπάρχει λόγος αποχώρησης από το Τόκιο" ανέφερε αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης, την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο υπό το φόβο του πυρηνικού εφιάλτη.

Ο πανικός είναι μεγάλος, ενώ όσοι σκοπεύουν να μείνουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα κλείνονται στα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις