ΔΙΕΘΝΗ

“Νύχτα χωρίς έλεος" υπόσχεται ο Καντάφι - Μάχες σώμα με σώμα στην Ατζαμπίγια

Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2011, 20:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Οι κυβερητικές δυνάμεις της Λιβύης μάχονται με τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη Ατζαμπίγια καθώς είναι στρατηγικής σημασίας για την κατάληψη του οχυρού των εξεγερμένων, την Βεγγάζη,η οποία δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς. 

Οι κυβερητικές δυνάμεις της Λιβύης μάχονται με τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη Ατζαμπίγια καθώς είναι στρατηγικής σημασίας για την κατάληψη του οχυρού των εξεγερμένων, την Βεγγάζη,η οποία δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς. 

Όπως μεταδίδει το BBC, η πόλη Ατζαμπίγια, που βρίσκεται πριν την Βεγγάζη αντιστέκεται, αλλά οι υπερασπιστές της μάχονται πλέον σώμα με σώμα με τις κυβερνητικές δυνάμεις καθώς εάν η πόλη Ατζαμπίγια «πέσει» τότε ο δρόμος για την Βεγγάζη θα είναι ανοικτός.

Επίσης αναφέρεται ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν την πρώτη αεροπορική επίθεση, εναντίων στόχων στην δεύτερη μεγάλη πολή της Λιβύης, την Βεγγάζη.

Μεταξύ των στόχων των βομβαρδισμών βρίσκεται και το αεροδρόμιο στην Μπενίνα, όπως αναφέρουν απεσταλμένοι του BBC στην περιοχή.

Την Πέμπτη επίσης, καθεστωτικοί βομβάρδισαν τους εξεγερμένους στην Αζνταμπίγια, οι οποίοι αργά τη νύχτα κατάφεραν να επανακαταλάβουν μερικά από τα ανατολικά σημεία της πόλης.

Χιλιάδες στρατιώτες του Καντάφι, είναι τώρα συγκεντρωμένοι στους γύρω δρόμους έξω από την πόλη, έχοντας στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό και περισσότερα από δέκα τανκς.

Στη Μισράτα, στη δυτική Λιβύη, δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει στην Νέα Υόρκη για το ζήτημα της στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη.

 Όπως αναφέρει το BBC οι χώρες της Δύσης θέλουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν την προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει αποσπάσει αρκετές πόλεις τις τελευταίες ημέρες από τους αντικαθεστωτικούς.

 Σε μήνυμά του ο ηγέτης της Λιβύης, αναφέρει ότι “απόψε οι δυνάμεις του θα επιτεθούν στην Βεγγάζη” ενώ τονίζει ότι “δεν θα δείξει έλεος”, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.

 σε προηγούμενη συνέντευξη του ο Καντάφι, απευθύνθηκε στους αντικαθεστωτικούς και έκανε έκκληση να εγκαταλείψουν τον αγώνα και να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

 Παράλληλα οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν προτείνει ένα σχέδιο επέμβασης, το οποίο μοιάζει με εισβολή, ενώ η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στην χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίων μίας ξένης χώρας.

 Παράλληλα Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν αρκεί η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, εμμέσως θεωρεί απαραίτητη και την απόβαση δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης.

 Από την πλευρά του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ουίλιαμ Χαγκ, δήλωσε ότι για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, επιβάλλεται η άμεση κατάπαυση πυρός, ο τερματισμός κάθε είδους βιαιοπραγιών, η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 Όμως το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Λιβύης, θα έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια τόσο των πτήσεων όσο και της ναυσιπλοΐας στην λεκάνη της Μεσογείου, όπως απειλεί ο στρατός της Λιβύης και ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι.

 Από την πλευρά της, η Γαλλία ζητά να ολοκληρωθεί το ψήφισμα έως το βράδυ, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα ανοίξει ο δρόμος για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη μέσα στις «επόμενες ώρες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις