ΔΙΕΘΝΗ

Ανέλπιδα μάχη με τον χρόνο δίνει η Ιαπωνία - (Vid)

Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2011, 22:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξέλιξη είναι η μάχη για τον έλεγχο των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, καθώς υπάρχει πιθανότητα έκρηξης σε έξι αντιδραστήρες, στον σταθμό Φουκοσίμα.

Σε εξέλιξη είναι η μάχη για τον έλεγχο των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, καθώς υπάρχει πιθανότητα έκρηξης σε έξι αντιδραστήρες, στον σταθμό Φουκοσίμα.

Δύο ελικόπτερα της ιαπωνικής πολιτοφυλακής ξεκίνησαν τους ψεκασμούς θαλασσινού νερού στις πισίνες αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στους αντιδραστήρες 3 και 4 του εργοστασίου της Φουκουσίμα. Το ηρωικό τους έργο όμως σταμάτησε, ενώ είχαν κατορθώσει να πραγματοποιήσουν μόλις τέσσερις ρίψεις, αφού τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν απαγορευτικά για περαιτέρω επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρθηκε οι ρίψεις νερού δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της ραδιενέργειας στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη ρίψη από χαμηλό ύψος και εν στάση. Οι πιλότοι και τα πληρώματα έχουν εφοδιαστεί με ειδικές στολές για τη ραδιενέργεια, ενώ στο πάτωμα των ελικοπτέρων έχει προστεθεί πλάκα μολύβδου για να συγκρατεί την ακτινοβολία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων, παρά τα μέτρα προστασίας, μπορούν να επιχειρούν μόνο για 40 λεπτά ημερησίως.

Μέχρι στιγμής η ρίψη νερού μέσω του ειδικού οχήματος εκτόξευσης νερού που μεταφέρθηκε από το Τόκιο δεν είναι δυνατή, λόγω και της ρίψης των ελικοπτέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα 11 οχήματα εκτόξευσης νερού κατευθύνονται στο χώρο του εργοστασίου και μόλις τα επίπεδα ραδιενέργειας το επιτρέψουν θ' αρχίσουν τις επιχειρήσεις από εδάφους.

Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου στη Φουκουσίμα αισιοδοξούν ότι σήμερα Πέμπτη θα κατορθώσουν να θέσουν σε λειτουργία τις εφεδρικές αντλίες ψύξης των αντιδραστήρων, μεταφέροντας ηλεκτρική ενέργεια μέσω νέου καλωδίου που θα εγκαταστήσουν.

 

Η Ιαπωνία περνά δραματικές ώρες με μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και τις ταμπλέτες ιωδίου που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκία Αμάνο σπεύδει αεροπορικώς στην περιοχή καθώς έχει επιβεβαιωθεί πλέον η βλάβη στους πυρήνες των τριών από τους τέσσερις αντιδραστήρες ενώ μεγάλη είναι η αναταραχή στις χρηματαγορές

Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι οι Ιάπωνες επιχειρούν με πρωτόγονα μέσα πράγμα που δείχνει ότι έχουν «χάσει τον έλεγχο» των αντιδραστήρων. Επίκειται «Αποκάλυψη» είπε σε δραματικούς τόνους.

Παράλληλα το επίπεδο του νερού στους αντιδραστήρες 5 και 6 πέφτει, ενώ η πίεση διαρκώς αυξάνεται και η άμεση πλήρωση τους με νερό χαρακτηρίζεται απαραίτητη. Η κατάσταση στους αντιδραστήρες 3 και 4 είναι ακόμη χειρότερη, αφού οι ράβδοι ουρανίου στους αντιδραστήρες και στις δεξαμενές αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι από νερό, λόγω της χαμηλής στάθμης στον 4 και ουσιαστικά της απουσίας ύδατος στον 3.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με δηλώσεις Ιαπώνων αξιωματούχων, η πλήρωση με νερό σε ικανοποιητικό επίπεδο της δεξαμενής κάθε αντιδραστήρα θα χρειαστεί περισσότερες από 100 ρίψεις νερού με ελικόπτερο.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας για πρώτη φορά «on camera» παραδέχθηκε πως η διαρροή της ραδιενέργειας είναι σε υψηλά επίπεδα. Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την κατάσταση στη χώρα και ζήτησε ενότητα για το έργο της ανόρθωσης. «Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου» δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη της να ελέγχουν τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία. Η Ιταλία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και απαγόρευσε την εισαγωγή τροφίμων από τις 11 Μαρτίου, ημέρα του καταστροφικού σεισμού.

Στη χειρότερη περίπτωση, οποιοδήποτε ραδιενεργό νέφος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ενδεχομένως θα περιορισθεί στο πυκνοκατοικημένο έθνος του Αρχιπελάγους, αντίθετα με τη διασπορά που είχε σημειωθεί μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, τονίζουν οι ειδικοί.

«Στη χειρότερη περίπτωση, το ραδιενεργό νέφος δεν πρόκειται να ανέλθει σε πολύ μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα. Αυτά είναι καλά νέα για τον κόσμο, κακά όμως για την Ιαπωνία», τονίζει ο Γιαν Μπέρανεκ, επικεφαλής της Διεθνούς Πυρηνικής Εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρινπίς.

Ο Μπάρανεκ δήλωσε πως η μόλυνση από ραδιενεργό Καίσιο θα καταστήσει πλήρως ακατοίκητες ορισμένες περιοχές κοντά στον πυρηνικό σταθμό τουλάχιστον για κάποιες δεκαετίες, όπως έγινε και με το Τσερνόμπιλ.

«Βρισκόμαστε στην απαρχή της καταστροφικής φάσης», τόνισε σχετικά με την προσπάθεια των Ιαπώνων να αποτρέψουν τα χειρότερα ο Σεμπάστιαν Πφλουγκμπέιλ, πρόεδρος της γερμανικής ιδιωτικής Εταιρείας Ραδιενεργούς Προστασίας.

«Ίσως θα έπρεπε να προσευχηθούμε», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως σωτηρία για τα 127 εκατ. των Ιαπώνων από τις ραδιενεργές ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις, ή από άλλα πυρηνικά κατάλοιπα, θα είναι μόνον ένας άνεμος που θα τις μεταφέρει ανατολικά στον Ειρηνικό. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ορισμένες περιοχές, σε περίπτωση μόλυνσης ορισμένες ιαπωνικές περιοχές θα παραμείνουν απαγορευμένες.

Το Πεντάγωνο από την πλευρά του έχει ζητήσει από τις δυνάμεις του να παραμείνουν σε απόσταση μεγαλύτερη των  80 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο, λόγω του κινδύνου από τη ραδιενέργεια. Διαβεβαιώνει δε ότι κανένας Αμερικανός ένστολος δεν παρουσιάζει συμπτώματα μόλυνσης από τη ραδιενέργεια, αν και ορισμένοι έλαβαν προληπτικά δόσεις ιωδίου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις