ΔΙΕΘΝΗ

Κατάπαυση του πυρός αποφάσισε το καθεστώς Καντάφι (vids)

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2011, 14:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Facebook Twitter Whatsapp

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Λιβύης έπειτα από την χθεσινοβραδινή ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της Λιβύης έπειτα από την χθεσινοβραδινή ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Το μεσημέρι η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθούν οι άμαχοι, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

"Η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία ελήφθη στην διάρκεια της νύκτας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα.

"Αποφασίσαμε την άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Κούσα στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση της Λιβύης "ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προστασία των αμάχων", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα προστατευθούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις και οι πόροι των εταιριών που έχουν επενδύσει στη χώρα.

Η ΕΕ εξετάζει "σε βάθος" τις λεπτομέρειες της ανακοίνωσης του υπουργού εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Σε δηλώσεις της η Κ. Άστον τόνισε ότι τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της ΕΕ θα πρέπει να αναμένεται η λήψη απόφασης για ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι. Σύμφωνα με την Κ. Άστον είναι πλέον διάχυτη η άποψη ότι ο «Καντάφι θα πρέπει να αποχωρήσει».

Επιφυλακτική η Γαλλία

Ωστόσο η Γαλλία ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική μετά την ανακοίνωση αυτή του λίβυου υπουργού Εξωτερικών καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει.

"Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Αυτός (ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι) αρχίζει τώρα να φοβάται, αλλά εκεί η απειλή δεν έχει αλλάξει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό στην τηλεοπτική υπηρεσία του Ρόιτερς.

Παράλληλα αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.

Η Δύση έτοιμη για στρατιωτικά πλήγματα όπως αποφάσισε το ΣΑ του ΟΗΕ

Η χθεσινοβραδινή απόφαση του ΟΗΕ έδωσε την έγκριση για να ληφθούν "όλα τα απαραίτητα μέτρα", περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιβληθεί στον λιβυκό στρατό μια κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να προβλέπει ζήτημα στρατιωτικής κατοχής. Προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.

Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο. Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν επίσης.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει για να διαμορφώσει τον ρόλο του στις επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε τις εμπορικές πτήσεις προς τη Λιβύη, έπειτα από την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός απέσυρε προηγούμενη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία οι λιβυκές αρχές έκλεισαν τον λιβυκό εναέριο χώρο. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορία που ελήφθη από τις αρχές της Μάλτας.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Δύσης για στρατιωτική πλήγματα στη βορειοαφρικανική χώρα, ο Μουαμάρ Καντάφι είπε "τον περιμένει η κόλαση όποιον επιτεθεί στη Λιβύη".

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προειδοποίησε σήμερα ότι εάν οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματώσουν την απειλή του και επιτεθούν σε αμάχους στη Βεγγάζη αυτό θα αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις