ΔΙΕΘΝΗ

Δε θα επαναλειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Φουκοσίμα

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2011, 14:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δε θα επαναλειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός της Φουκοσίμα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα δεν θα επαναλειτουργήσει, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα δεν θα επαναλειτουργήσει, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

"Λαμβάνοντας υπόψη με αντικειμενικότητα την κατάσταση στο σταθμό, πιστεύω ότι είναι φανερό ότι ο σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι (αριθμός 1) δεν είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει", τόνισε. Ο Εντάνο υπογράμμισε ωστόσο ότι την απόφαση δεν θα λάβει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η εταιρία που διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power Company, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας.

Η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να χρειαστούν πολλές ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.

Η εταιρία έχει ήδη αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες 1 και 2.

Έως αυτή την ώρα μηχανικοί έχουν συνδέσει καλώδια στους αντιδραστήρες αριθμός 1 και 2 και ελπίζουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση ώστε να τροφοδοτούν τους αντιδραστήρες με νερό για να ψύχονται, όπως και στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4. Ωστόσο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν τα συστήματα ψύξης να επαναλειτουργήσουν κανονικά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό "σταθεροποίηση" στον αντιδραστήρα 3, όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Μηχανικοί χρησιμοποιούν γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ για τους αντιδραστήρες 5 και 6. Η θερμοκρασία του αναλωθέντος καυσίμου σε αυτούς "επιστρέφει στο κανονικό", ανέφεραν οι αρχές.

Στην περίπτωση που οι μηχανικοί δεν μπορέσουν να ψύξουν τους αντιδραστήρες συζητείται ο "ενταφιασμός" του εργοστασίου, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας έχουν υπερβεί τα επίπεδα ασφαλείας στην Φουκουσίμα και την γειτονική περιφέρεια Ιμπαράκι. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι απαγόρευσε την πώληση φρέσκου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα.

Έλεγχοι σε σπανάκι και γάλα που παράγονται κοντά στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από επιτρεπόμενο όριο. Δείγμα νερού της βρύσης στο Τόκιο εμφάνισε πολύ μικρό επίπεδο ραδιενέργειας.

Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Ο νεώτερος επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανήλθε στους 8.133, ενώ 12.272 είναι οι αγνοούμενοι, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την αστυνομία.

Η αστυνομία νωρίτερα είχε εκφράσει φόβους για πάνω από 15.000 νεκρούς μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr