ΔΙΕΘΝΗ

Νέος συναγερμός για τον αντιδραστήρα 3 στη Φουκουσίμα

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2011, 08:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέος συναγερμός για τον αντιδραστήρα 3 στη Φουκουσίμα
Facebook Twitter Whatsapp

Το προσωπικό που εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα απομακρύνθηκε πριν από λίγο, όταν καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα Νο. 3, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αυξηθεί η πίεση σε αυτόν. ΠΟΥ: Ακόμα σοβαρότερο το πρόβλημα με τη μόλυνση των τροφίμων.

Το προσωπικό που εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα απομακρύνθηκε πριν από λίγο, όταν καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα Νο. 3, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αυξηθεί η πίεση σε αυτόν. ΠΟΥ: Ακόμα σοβαρότερο το πρόβλημα με τη μόλυνση των τροφίμων.

Οι εργαζόμενοι εκκένωσαν το χώρο εξαιτίας του καπνού υπό το φόβο έκρηξης. Νωρίτερα, εξαιτίας της αύξησης της πίεσης, οι εργάτες που βρίσκονταν στο εργοστάσιο εξέταζαν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί, η πιθανότητα έκρηξης. Το ενδεχόμενο αυτό ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας τη Δευτέρα.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της χώρας ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο. "Στις 15:55 (8:55 ώρα Ελλάδας) μας ενημέρωσαν πως γκρίζος καπνός βγαίνει από την οροφή του αντιδραστήρα Νο3. Ζητήσαμε την απομάκρυνση των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά", τόνισε εκπρόσωπος της εταιρίας Tepco που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις.

"Μάχη" και στους άλλους αντιδραστήρες

Οι γραμμές ηλεκτροδότησης συνδέθηκαν και στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO. Οι τελευταίοι αντιδραστήρες που συνδέθηκαν ήταν οι Νο3 και Νο4 που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Πάντως η εταιρία ελέγχει τις ζημιές στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, πριν αρχίσει την τροφοδοσία του σταθμού με ηλεκτρικό ρεύμα.

Η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2, μπορεί να λειτουργήσει σήμερα, όπως ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

"Είναι πιθανό κάποια συστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρα άνθρακα, τα οποία περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου". Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάτι τέτοιο: "θα βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον των τεχνικών". "Ανάμεσα στα συστήματα που μπορεί να επαναλειτουργήσουν είναι επίσης και τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της πίεσης", επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός.

Δεν έχει διαρρεύσει πολύ νερό στο έδαφος μετά τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, που έχουν υποστεί ζημιές απο το σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας. Οι αρχές έχουν ρίξει χιλιάδες τόνους νερού κυρίως στους αντιδραστήρες 3 και 4 σε μία προσπάθεια να τους ψύξουν.

Εξάλλου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε κάποιους από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή γύρω από το Φουκουσίμα 1 να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Kyodo.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Η διαχειρίστρια εταιρεία διαψεύδει τα περί λαθών στους ελέγχους ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν λάθη στους ελέγχους ασφαλείας του εργοστασίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Στον Χιντεοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, είχε ζητηθεί να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η διαχειρίστρια εταιρεία, Tokyo Elecrtic Power, είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικά ελέγχου κάποιου ηλεκτρονικού εξοπλισμού πριν τον σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως η εταιρία ενημέρωσε, δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό, την ιαπωνική αρχή ασφαλείας για τα πυρηνικά ότι δεν πραγματοποίησε ορισμένες από τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις.

Σε έκθεση που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου στην υπηρεσία, η Tepco αναφέρει πως δεν έλεγξε 33 κομμάτια του εξοπλισμού στους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι. Η μη λειτουργία των βοηθητικών συστημάτων είναι βασικό στοιχείο στην κρίση που ξέσπασε αμέσως μετά τον σεισμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.

ΠΟΥ: Ακόμα σοβαρότερο το πρόβλημα με τη μόλυνση των τροφίμων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

"Σαφέστατα πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση", τόνισε ο Πίτερ Κόρντιγκλέι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό. "Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ως 30 χιλιόμετρα", πρόσθεσε.

Η ανησυχία στην περιοχή αυξάνεται μετά τις περιπτώσεις μολυσμένων λαχανικών, γάλακτος και νερού, που οφείλεται στην παρουσία ιωδίου 131 και καισίου 137, αν και οι ιάπωνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση μη επεξεργασμένου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και σπανακιού από άλλη κοντινή περιοχή. Επίσης ανέφερε ότι σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλες απαγορεύσεις σχετικές με τρόφιμα.

Ο Κόρντιγκλέι επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες.

"Δεν μπορούμε να συνδέσουμε το Νταΐτσι με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης", υπογράμμισε. Ο ίδιος είπε ακόμα πως ειδικοί του ΠΟΥ θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν εντός της ημέρας περισσότερες οδηγίες.

Προειδοποίησε όμως ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να γνωρίζει κάποιος αν τα ραδιενεργά υλικά που ανιχνεύτηκαν σε κάποια τρόφιμα στην Ιαπωνία προέρχονται από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις ραδιενέργειας στη θάλασσα, στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού. "Είναι πιθανόν μία πολύ μικρή ποσότητα ραδιενεργών ουσιών να απελευθερώθηκε στη θάλασσα...Αλλά ακόμη και αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας στον αέρα, αυτό δεν θα έχει επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες", ανακοίνωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr