ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κυρίαρχο θέμα η μεγάλη αύξηση του ποσοστού της ακροδεξιάς

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2011, 14:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γαλλία: Κυρίαρχο θέμα η μεγάλη αύξηση του ποσοστού της ακροδεξιάς
Facebook Twitter Whatsapp

"Το γαλάζιο κύμα της Μαρίν Λεπέν σάρωσε στη Γαλλία", "Περιφερειακές εκλογές: Αποχή ρεκόρ στον πρώτο γύρο- στα ύψη το Εθνικό Μέτωπο", "Αυστηρή τιμωρία για τον Σαρκοζί και το κόμμα του UMP", είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους του γαλλικού Τύπου σήμερα.

"Το γαλάζιο κύμα της Μαρίν Λεπέν σάρωσε στη Γαλλία", "Περιφερειακές εκλογές: Αποχή ρεκόρ στον πρώτο γύρο- στα ύψη το Εθνικό Μέτωπο", "Αυστηρή τιμωρία για τον Σαρκοζί και το κόμμα του UMP", είναι μερικοί από τους πρωτοσέλιδους τίτλους του γαλλικού Τύπου σήμερα.

Πρόκειται για τις εκλογές προς ανάδειξη των γενικών συμβούλων στα καντόνια (cantons, όρος που υποδηλώνει μια εδαφική και διοικητική διαίρεση μικρής εμβέλειας 10 χλμ.) γύρω από τις πόλεις των νομών.

Ήταν η τελευταία αναμέτρηση πριν από τις προεδρικές του 2012, γι' αυτό και της αποδόθηκε ιδιαίτερη σημασία, μετά μάλιστα από την επιβεβαίωση της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, που προβάλλεται πλέον ως η τρίτη εκλογική δύναμη στη Γαλλία.

Τα νούμερα-κλειδιά των χθεσινών αποτελεσμάτων είναι το "ρεκόρ" αποχής, που έφθασε το 55,63%, ένα "ιστορικό" 15% για την ακροδεξιά που πλησιάζει απειλητικά το κόμμα UMP του Σαρκοζί που κατέλαβε μόλις 17%, ενώ οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση με 25%.

Σε αυτά προστίθενται το Μέτωπο της Αριστεράς που ξεπέρασε το 9%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 8,30% κι ένα 6% για τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα.

Το αποτέλεσμα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν χαρακτηρίζεται ως "ιστορικό" διότι, ενώ ουδέποτε είχε κερδίσει σε τέτοιες εκλογές, κατόρθωσε για πρώτη φορά, να είναι παρόν στο 2ο γύρο σε περίπου 400 καντόνια.

Οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου θα αντιμετωπίσουν τους σοσιαλιστές σε 204 καντόνια, σε 89 τους δεξιούς της πλειοψηφίας, σε 37 τους κομμουνιστές και σε 37 υποψηφίους από διάφορα άλλα μικρότερα κόμματα.

Έτσι, ο μεγάλος προβληματισμός του πολιτικού κόσμου σήμερα είναι ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να αποκλεισθεί η ακροδεξιά από τα καντόνια.

Στις συζητήσεις κυριαρχεί ως τώρα η ιδέα ενός "Δημοκρατικού Μετώπου", που μεταφράζεται στην υπόδειξη στους ψηφοφόρους των περιοχών που γίνονται "μονομαχίες" με το Εθνικό Μέτωπο να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλον υποψήφιο.

Πρώτο το σοσιαλιστικό κόμμα από χθες το βράδυ κάλεσε τους εκλογείς "να φράξουν το δρόμο του Εθνικού Μετώπου ψηφίζοντας τον δεξιό υποψήφιο UMP εάν χρειασθεί". Κάνοντας τη σχετική δήλωση η αρχηγός των σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί περιστοιχιζόταν από τον Πιερ Λοράν, επικεφαλής των Κομμουνιστών, και τη Σεσίλ Ντιφλό, επικεφαλής των Οικολόγων-Πράσινων.

Αντίθετα ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, αρχηγός του κόμματος UMP της δεξιάς, απέρριψε την όποια συμφωνία για ένα "Δημοκρατικό Μέτωπο" κατά της ακροδεξιάς, δηλώνοντας ότι αφήνει τους εκλογείς "να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση".

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε πρωινή σύσκεψη που είχε ο Νικολά Σαρκοζί με το επιτελείο του κόμματος UMP, φέρεται να τάχθηκε υπέρ της περίφημης (από την εποχή Μιτεράν) τακτικής "ni-ni" (ούτε- ούτε), ήτοι "ούτε Εθνικό Μέτωπο-ούτε αριστερά".

Παρ' όλα αυτά, ήδη δύο υπουργοί με δηλώσεις τους διαχώρισαν τη θέση τους λέγοντας ότι θα ψηφίσουν αριστερό υποψήφιο εάν χρειασθεί. Δικαιολόγησαν ότι οι διαφορές τους με την αριστερά " αφορά στις ιδέες, με την ακροδεξιά όμως αφορά στις αξίες ".

Πρόκειται για την Βαλερί Πεκρές, υπουργό Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας, και τη Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υπουργό Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Στέγασης.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr