ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία :Παραμένει η πυρηνική απειλή – 50.000 αγνοούμενοι

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2011, 17:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιαπωνία :Παραμένει η πυρηνική απειλή – 50.000 αγνοούμενοι
Facebook Twitter Whatsapp

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά, χωρίς καμία αμφιβολία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά, χωρίς καμία αμφιβολία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

"Η κρίση δεν έχει ακόμη φτάσει στο τέλος της και η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι παραμένει πολύ σοβαρή, σημείωσε ο Αμάνο.

Όμως "δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κρίση θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά", προσέθεσε ο Γιουκίγια Αμάνο, ενώ την ίδια στιγμή η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πυροσβέστες ανέβαλαν τη ρίψη θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα όταν εθεάθη γκρίζος καπνός πάνω από το κτίριο του αντιδραστήρα.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει λίγο αργότερα ότι σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα, ενώ η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τα αίτια πρόκλησης του καπνού αυτού.

Παράλληλα ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Τετσούρο Φουκουγιάμα δήλωσε σήμερα ότι είναι ασφαλή τα τρόφιμα που παράγονται στην Ιαπωνία έξω από τη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Η εικόνα της βιβλικής καταστροφής στη βορειοανατολική Ιαπωνία που επλήγη από τον σεισμό των 9 ρίχτερ και από σαρωτικό τσουνάμι δεν έχει ακόμη αρχίζει να ξεδιαλύνεται,σύμφωνα με τον απολογισμό σε 4.000 υπολογίζονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι και οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 50.000 ανθρώπους, καθώς μόνο σε μία πόλη οι αρχές αναζητούν 23.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το Reuters, στην περιφέρεια Μιγιάγκι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 2.785 ανθρώπων, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι. Σήμερα Δευτέρα, εντοπίστηκαν οι σοροί 2.000 ανθρώπων σε ακτές της επαρχίας.

Στην περιφέρεια Ιουάτε, επιβεβαιώνεται ο θάνατος 574 ανθρώπων, όμως σοκ προκαλεί η είδηση ότι η πόλη Ρικουζεντακάτα, με πληθυσμό 23.000 κατοίκων, «έχει σβηστεί από τον χάρτη». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες. Στην ίδια περιφέρεια, αγνοούνται 12.000 στην πόλη Οτσούσι.

Στην περιφέρεια της Φουκουσίμα αγνοούνται 1.200 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί επισήμως είναι 420. Επίσης, σε άλλες περιοχές της χώρας έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι - επτά εκ των οποίων σκοτώθηκαν στο Τόκιο.

Την ίδια στιγμή η ΙΑΕΑ "εργάζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει, σε συνεργασία με άλλες χώρες και άλλες διεθνείς οργανώσεις, για να βοηθήσει την Ιαπωνία να δώσει τέλος στην κρίση και να μειώσει τις συνέπειες στο μέγιστο δυνατό", προσέθεσε ο Ιάπωνας διπλωμάτης κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου του συμβουλίου κυβερνητών της ΙΑΕΑ στη Βιένη.

Παράλληλα τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν στείλει συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι προσπάθειες των συνεργείων εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές. Πολλές περιοχές στις βόρειες ακτές παραμένουν απομονωμένες και απροσπέλαστες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.Ενώ περίπου δύο εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και σε 1,4 εκατομμύρια έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Η Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου για τα Πυρηνικά (NRC) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση "δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3" στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, "οι οποίοι έχουν αναμφίβολα υποστεί ζημιές στο επίπεδο της καρδιάς των αντιδραστήρων".

"Σήμερα η κατάσταση δείχνει να είναι σταθερή στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 χάρη στη ρίψη θαλασσινού νερού για να ψυχραθούν", σημείωσε ο Μπιλ Μπόρτσαρντ, εκτελεστικός διευθυντής της NRC.

Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ωστόσο ότι "γκρίζος καπνός βγήκε από τον αντιδραστήρα 3" σήμερα προκαλώντας την απομάκρυνση του προσωπικού του σταθμού. "Η αιτία αυτού του καπνού δεν είναι γνωστή, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας ούτε της ραδιενέργειας", προσέθεσε.

"Κρίνουμε σε αυτό το στάδιο ότι οι αντιδραστήρες υπέστησαν ζημιές στο επίπεδο του (πυρηνικού) καυσίμου", σημείωσε εξάλλου, διευκρινίζοντας ότι οι αντιδραστήρες 1, 2 και 3 από τους έξι που έχει συνολικά ο σταθμός λειτουργούσαν την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός της 11ης Μαρτίου.

Η NRC επανέλαβε εξάλλου ότι οι ανιχνευτές ραδιενέργειας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) δεν έχουν "εντοπίσει κάποιο ανησυχητικό επίπεδο ακτινοβολίας" στις ΗΠΑ. "Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στις ΗΠΑ για ραδιενεργές εκπομπές προερχόμενες από την Ιαπωνία", σημείωσε και ο Μπόρτσαρντ.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έθεσε σήμερα δισκία ιωδίου στη διάθεση των υπαλλήλων του και των οικογενειών τους που διαμένουν στην Ιαπωνία.

Στο στάδιο αυτό, "τίποτε δεν δείχνει ότι θα χρειαστεί η λήψη" των δισκίων αυτών, αλλά "για λόγους πρόληψης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει τα δισκία αυτά στη διάθεση του προσωπικού της και των οικογενειών τους για τη χρήση τους μόνον στην περίπτωση συγκεκριμένης εντολής προς αυτήν την κατεύθυνση, αν αλλάξουν οι συνθήκες", διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις