ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι εργασίες στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα - Αύξηση των θυμάτων

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2011, 10:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεχίζονται οι εργασίες στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα - Αύξηση των θυμάτων
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζεται η προσπάθεια των ιαπωνικών αρχών για να επαναφέρουν τα συστήματα ψύξης στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, ενώ αυξημένα παρουσιάζονται τα επίπεδα ραδιενέργειας και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο. Στους 9.000 οι νεκροί του σεισμού και του τσουνάμι.

Συνεχίζεται η προσπάθεια των ιαπωνικών αρχών για να επαναφέρουν τα συστήματα ψύξης στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, ενώ αυξημένα παρουσιάζονται τα επίπεδα ραδιενέργειας και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο. Στους 9.000 οι νεκροί του σεισμού και του τσουνάμι.

Η Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου για τα Πυρηνικά (NRC) ανακοίνωσε ότι η κατάσταση "δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3" στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, "οι οποίοι έχουν αναμφίβολα υποστεί ζημιές στο επίπεδο της καρδιάς των αντιδραστήρων".

Πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν όχι μόνο μέσα αλλά και έξω από την ζώνη των 30 χιλιομέτρων που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό.

Αντίθετος με την άποψη του γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ ήταν ο υπουργός εμπορίου της χώρας, ο οποίος δήλωσε σήμερα, πως είναι δύσκολο να πεί κανείς ότι, η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, είναι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Εξάλλου, η Tepco, η Ιαπωνική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι μετρήθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν σήμερα να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά μετά την ανίχνευση ασυνήθιστα αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές των επαρχιών Σίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τον έλεγχο στα είδη που αλιεύονται κατά μήκος των ακτών τους.

Επανελήφθησαν οι εργασίες σήμερα το πρωί στον πυρηνικό σταθμό με στόχο την αποκατάσταση των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων, ενώ παρατηρήθηκε εκπομπή ατμού από τη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο.2, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό επέστρεψε στους χώρους του σταθμού, αφού είχε απομακρυνθεί την προηγουμένη εξαιτίας της εκπομπής καπνού από τους αντιδραστήρες 2 και 3.

Οι ομάδες των τεχνικών κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του σταθμού, αλλά δεν έχουν ακόμη θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης. Οι νέες εκπομπές ατμού που διαπιστώθηκαν το πρωί δεν θα έχουν συνέπειες στην εργασία των συνεργείων, ανακοίνωσε η Tepco.

Ο αντιδραστήρας 3, ο οποίος έχει υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές, είναι αυτός που ανησυχεί περισσότερο τις αρχές. Περιέχει μεταξύ άλλων καύσιμο MOX, ένα μείγμα οξειδίων του πλουτωνίου και ουρανίου που προέρχεται από προϊόντα ανακύκλωσης, οι εκλύσεις των οποίων θεωρούνται περισσότερο επιβλαβείς από αυτές που προκαλούνται από το καύσιμο με βάση του ουράνιο.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Τετσούρο Φουκουγιάμα δήλωσε ότι είναι ασφαλή τα τρόφιμα που παράγονται έξω από τη ζώνη που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον σταθμό της Φουκουσίμα.

Παράλληλα, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά ξεκίνησαν και πάλι σήμερα στην Ιαπωνία μετά την τριήμερη διακοπή.

"Συγνώμη" από την Tepco

Ένας αντιπρόεδρος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power, Tepco), η οποία εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τον πληθυσμό που υποχρεώθηκε να απομακρυνθεί από τις περιοχές γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση λόγω της ακτινοβολίας.

"Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη, η επιχείρησή μας προκάλεσε ανησυχία και βλάβες στους κατοίκους γύρω από τους σταθμούς, αυτούς της επαρχίας της Φουκουσίμα και της χώρας στο σύνολό της", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Νόριο Τσουζούμι, ένας αντιπρόεδρος της Tepco.

Ο Τσουζούμι συναντήθηκε για πρώτη φορά με μερικούς από τους 200.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Αριθμός 1) και 10 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ντάινι (Αριθμός 2). Μετέβη σ' ένα κέντρο προσφύγων όπου υποκλίθηκε πολλές φορές σε ένδειξη συντριβής.

Αυξάνονται δραματικά οι ανθρώπινες απώλειες

Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν πρόσφατα την Ιαπωνία ξεπέρασε τους 9.000, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την αστυνομία της χώρας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr