ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαική καταδίκη της βίας εναντίων διαδηλωτών στην Συρία

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2011, 18:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ευρωπαική καταδίκη της βίας εναντίων διαδηλωτών στην Συρία
Facebook Twitter Whatsapp

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, χαρακτήρισε απαράδεκτη την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Συρία, από τις αρχές της χώρας.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, χαρακτήρισε απαράδεκτη την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Συρία, από τις αρχές της χώρας.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στοχεύουν εναντίων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η ΕΕ "καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη καταστολή, και με τη χρήση πραγματικών σφαιρών, των ειρηνικών διαδηλώσεων" στη Συρία, "η οποία προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Άστον.

Η Άστον ζήτησε επίσης από τις αρχές της Συρίας να μην κάνουν χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, να οδηγήσουν τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης και "να αφουγκραστούν τις θεμιτές προσδοκίες" του πληθυσμού.

Η Δαμασκός οφείλει να επιλύσει τα προβλήματα "με πραγματικές μεταρρυθμίσεις κι όχι με την καταστολή", κατέληξε η Άστον.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στη Ντεράα, στη νότια Συρία, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος, περικυκλώθηκαν από μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 11 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή στη Ντεράα, την πόλη στην οποία πραγματοποιούνται από αυτήν την ημέρα άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις κατά της συριακής εξουσίας.

Παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συριακές αρχές συνέλαβαν έναν από τους κορυφαίους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος αποτελεί και εξέχουσα φυσιογνωμία των διαδηλώσεων που γίνονται στη νότια Συρία με αίτημα την ελευθερία και την πάταξη της διαφθοράς.

Ο Λόι Χουσέιν, πολιτικός κρατούμενος από το 1984 ως το 1991, συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο σπίτι του κοντά στη Δαμασκό. Ο Χουσέιν είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μια αίτηση αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, προστίθεται σε ανακοίνωση της ανεξάρτητης αυτής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Εισέβαλαν στο σπίτι του. Η πόρτα του ήταν σπασμένη. Άγνωστη παραμένει η μοίρα του", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις