ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Φουκουσίμα - Διατροφικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2011, 10:29 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεχίζεται το θρίλερ στη Φουκουσίμα - Διατροφικός εφιάλτης στην Ιαπωνία
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζονται τα προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα με μαύρο καπνό να βγαίνει νωρίτερα από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3. Σεισμική δόνηση κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ραδιενέργεια σε είδη διατροφής και στο νερό του Τόκιο.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα με μαύρο καπνό να βγαίνει νωρίτερα από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3. Σεισμική δόνηση κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ραδιενέργεια σε είδη διατροφής και στο νερό του Τόκιο.

"Δε γνωρίζουμε εάν ο καπνός βγαίνει από το κτίριο που στεγάζει την τουρμπίνα ή από το κάλυμμα του αντιδραστήρα", δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Tepco για τον μαύρο καπνό που φάνηκε πάνω από τις εγκαταστάσεις. "Το προσωπικό απομακρύνθηκε από την αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 3", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των εργαζομένων που βρίσκονταν εκεί.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό ήταν 435 μικροσίβερτ δυο ώρες πριν παρατηρηθεί ο καπνός, αλλά μειώθηκαν στα 283,7 μικροσίβερτ μετά τον καπνό, δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας. Και τα δυο επίπεδα ήtαν ασυνήθιστα υψηλά σε σύγκριση με τα επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 2 σταμάτησαν προσωρινά τις εργασίες, έπειτα από ειδοποίηση της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας από την πυρηνική ενέργεια, που διαπίστωσε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, διέταξε νωρίς το πρωί την εκκένωση του χώρου στον αντιδραστήρα 2 από το εργατικό προσωπικό, μετά τις μετρήσεις που κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου.

Λίγο νωρίτερα, ανέβηκε ξανά πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια η θερμοκρασία σε διαμέρισμα του ενός από τους αντιδραστήρες, του νο. 1, όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας την Τετάρτη. Εν τούτοις ο κρατικός οργανισμός εκτιμά ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος.

Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζομένων που επιχειρούν στο χώρο του πυρηνικού ατυχήματος, προσπαθώντας να αποτρέψουν μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τους χώρους του εργοστασίου, καθώς εκτοξεύονται πάλι τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εκλύονται από τους επικίνδυνους αντιδραστήρες.

Σεισμική δόνηση 4,7 R κοντά στη Φουκουσίμα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Ο σημερινός σεισμός είχε αρχικό μέγεθος 4,7 βαθμών και το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, νέα δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τράνταξε την βόρειο-ανατολική Ιαπωνία στις 7.12 τοπική ώρα, το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό την 11η Μαρτίου.

Διατροφικός εφιάλτης

Την ίδια ώρα, πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν από το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας σε 11 είδη λαχανικών, που προέρχονται από την περιοχή της Φουκουσίμα.

Έκκληση στους πολίτες να μην καταναλώσουν γαλακτοκομικά που προέρχονται από περιοχές κοντά στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος απηύθυνε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.Ο Καν ζήτησε από τον κόσμο γενικά να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, εδικά σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Οι ΗΠΑ, εξάλλου, απαγόρευσαν την εισαγωγή παρτίδων από γάλα και σπανάκι που προέρχονται από την περιοχή της Φουκουσίμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις