ΔΙΕΘΝΗ

Ναότο Καν: Επισφαλής η κατάσταση στη Φουκοσίμα

Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2011, 07:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ναότο Καν: Επισφαλής η κατάσταση στη Φουκοσίμα
Facebook Twitter Whatsapp

Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι επισφαλής, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι επισφαλής, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν.

"Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ απρόβλεπτη. Εργαζόμαστε για να μην επιδεινωθεί. Οφείλουμε να παραμένουμε σε μεγάλη επαγρύπνηση", δήλωσε ο Καν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στη βορειοανατολική Ιαπωνία και το θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρία Tepco είχε νακοινώσει πως το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που περιέχει ράβδους πυρηνικού καυσίμου έχει υποστεί ζημιές.

"Είναι πιθανόν το κέλυφος μέσα στο οποίο υπάρχουν οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου μέσα στον αντιδραστήρα να έχει υποστεί ζημιές", τόνισε ο εκπρόσωπος.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους.

Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

Τουλάχιστον 700 μηχανικοί, "οι αφανείς ήρωες της Φουκουσίμα" όπως τους αποκαλούν εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.

Παράλληλα στο Τόκιο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανιχνεύθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στα λαχανικά.

Η Υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να πιστοποιούν μια ρωγμή στον αντιδραστήρα 3.

Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας από αρκετές περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Φουκουσίμα.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr