ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Προελαύνουν οι αντικαθεστωτικοί

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2011, 17:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Προελαύνουν οι αντικαθεστωτικοί
Facebook Twitter Whatsapp

Η πόλη Ατζμπαμπίγια πέρασε στα χέρια των αντικαθεστωτικών σήμερα το πρωί, ενώ ανακατέλαβαν και την πόλη Μπρέγκα. Σκέψεις για παροχή όπλων στους εξεγερμένους. Ομπάμα: Η επέμβαση έσωσε αναρίθμητους αμάχους από λουτρό αίματος.

Η πόλη Ατζμπαμπίγια πέρασε στα χέρια των αντικαθεστωτικών σήμερα το πρωί, ενώ ανακατέλαβαν και την πόλη Μπρέγκα. Σκέψεις για παροχή όπλων στους εξεγερμένους. Ομπάμα: Η επέμβαση έσωσε αναρίθμητους αμάχους από λουτρό αίματος.

Οι λίβυοι εξεγερμένοι δήλωσαν σήμερα ότι συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά και ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, ενώ μια δημοσιογράφος που ταξιδεύει μαζί τους επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες τους βρίσκονται στο κέντρο αυτής της πόλης που βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Αζνταμπίγια (ανατολικά).

Ερωτηθείς τηλεφωνικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εξεγερμένος που βρίσκεται στον τομέα αυτό, ο Αμπντελσαλάμ αλ Μααντάνι, δήλωσε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί: "Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μπρέγκα", τόνισε.

"Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν. Θα είναι τώρα στο αλ-Μπισέρ (30 χλμ. δυτικά της Μπρέγκα) και οι εξεγερμένοι προελαύνουν επίσης προς αυτήν τη ζώνη", πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η στρατηγική πόλη Ατζμπαμπίγια στην ανατολική Λιβύη πέρασε εκ νέου στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Οι θέσεις άμυνας των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων, στην ανατολική είσοδο της πόλης, καταστράφηκαν. Το μόνο που έχει μείνει είναι καμένα άρματα μάχης.

Οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζνταμπίγια έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Τρίπολης. Ο ίδιος κατηγόρησε τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις ότι βοηθούν ευθέως τους αντικαθεστωτικούς που αγωνίζονται κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Παράλληλα και εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περάσει τώρα στην άμυνα, καθώς καταδιώκονται από τους εξεγερμένους από την Ατζνταμπίγια.

Επίθεση και στη Μιζουράτα

Δυτικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σήμερα εναντίον διαφόρων στόχων των κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Μιζουράτα την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

"Τα συμμαχικά αεροσκάφη πετούν στον ουρανό πάνω από τη Μιζουράτα και έχουν βομβαρδίσει θέσεις των δυνάμεων (του Καντάφι) στα περίχωρα", δήλωσε τηλεφωνικώς από τη Μιζουράτα στο Ρόιτερς ο Αμπντελμπάσετ.

"Ο βομβαρδισμός της Μιζουράτα έχει τώρα χαλαρώσει. Νωρίτερα υπήρχε σφοδρός βομβαρδισμός. Γνωρίζουμε ότι τα συμμαχικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει διάφορες επιδρομές και έχουν βομβαρδίσει διάφορες θέσεις στα περίχωρα. Γνωρίζουμε ότι βομβάρδισαν αποθήκη πυρομαχικών μέσα σε αεροπορική βάση (νότια της πόλης)", προσέθεσε ο ίδιος.

Oι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.

Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί "πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους", ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.

Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ ανακοίνωσε στην Αντίς Αμπέμπα ότι η ΑΕ σχεδιάζει να διοργανώσει συνομιλίες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου διαμέσου μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε εκλογές--αλλά το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα.

Επίθεση Καντάφι στη Μισράτα

Οι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις επιτίθενται στην πόλη Μισράτα από τα δυτικά και τα ανατολικά, δήλωσε σήμερα στο Ροιτερς ένας εξεγερμένος.

"Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται στην Μισράτα από την δυτική και την ανατολική πλευρά. Γίνεται ισχυρός βομβαρδισμός", δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο εξεγερμένος που ονομάζεται Σααντούν.

Είπε επίσης ότι από τα δυτικά, τάνκς κινούνται από τις παράκτιες οδούς προς την πόλη. "Προσπαθούν επίσης, να φέρουν εκεί στρατιώτες", πρόσθεσε. "Από τα ανατολικά, βομβαρδίζουν με όλμους και πυροβολικό το λιμάνι και τις περιοχές γύρω από αυτό. Υπάρχει η κύρια δεξαμενή καυσίμων στο λιμάνι η οποία τροφοδοτεί το κεντρικό τμήμα της πόλης και (υπάρχουν) επίσης, χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως Αιγύπτιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εργασίες τους και μένουν στο λιμάνι ελπίζοντας για διάσωση", τόνισε.

Σκέψεις για παροχή όπλων στους εξεγερμένους

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με όπλα τη λιβυκή αντιπολίτευση, γράφει σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά ότι η απόφαση του ΟΗΕ για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης επιτρέπει μια παροχή βοήθειας σε εξοπλισμό, προσθέτει η εφημερίδα που επικαλείται αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τρίπολη που επέστρεψε πρόσφατα στις ΗΠΑ είπε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν όλες τις επιλογές που αφορούν μια εν δυνάμει βοήθεια που "θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε οπλισμό". Ωστόσο καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Γαλλία από την πλευρά της τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και της προμήθειάς τους με όπλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της ενδέχεται να προμηθεύσει με ελαφρά όπλα και πολεμοφόδια τους αντικαθεστωτικούς που πολεμούν τις δυνάμεις του Καντάφι παρά το εμπάργκο για τα όπλα που επέβαλε ο ΟΗΕ στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ο Μουστάφα αλ Γεριάνι, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αντικαθεστωτικοί αγοράζουν όπλα, χωρίς να αναφέρει από πού και τι είδους όπλα.

Ομπάμα: Η επέμβαση έσωσε αναρίθμητους αμάχους από λουτρό αίματος

Η διεθνής αποστολή στη Λιβύη είναι σαφής, στοχευμένη και πρόκειται να επιτύχει, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση αυτή γλίτωσε αναρίθμητους αμάχους στη χώρα από το "λουτρό αίματος" με το οποίο απειλούσε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.

"Μην αυταπατάσθε: επειδή ενεργήσαμε γρήγορα, αποφεύχθηκε μια ανθρωπιστική καταστροφή και σώθηκαν αναρίθμητες ζωές αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών", δήλωσε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να αιτιολογήσει την αμερικανική στρατηγική στη Λιβύη.

Όταν αθώοι υφίστανται κακομεταχείριση από έναν ηγέτη όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος απειλούσε με ένα "λουτρό αίματος" και όταν οι χώρες είναι έτοιμες να αντιδράσουν "είναι εθνικό μας συμφέρον να ενεργήσουμε", σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

"Κάθε αμερικανός μπορεί να είναι υπερήφανος για τις ζωές που σώσαμε στη Λιβύη", υπογράμμισε. "Η αποστολή μας στη Λιβύη είναι σαφής και στοχευμένη", σχολίασε επίσης, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων για την προστασία των Λίβυων από "περαιτέρω ωμότητες".

"Πρόκειται να επιτύχουμε στην αποστολή μας. Έχουμε καταστρέψει την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν προελαύνουν πλέον στη Λιβύη", κατέληξε ο Ομπάμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις