ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Kερδίζουν έδαφος οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις - Αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2011, 13:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Kερδίζουν έδαφος οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις - Αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ
Facebook Twitter Whatsapp

Κερδίζουν σημεία κλειδιά οι εξεγερμένοι στη Λιβύη. Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το Σάββατο. Aναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ.

Κερδίζουν σημεία κλειδιά οι εξεγερμένοι στη Λιβύη. Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το Σάββατο. Aναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ.

Ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, βρίσκεται από σήμερα και πάλι στα χέρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, μετέδωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Το λιμάνι είχαν ανακαταλάβει οι δυνάμεις του Καντάφι από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στις 12 Μαρτίου.

Γαλλικά μαχητικά κατέρριψαν πέντε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης και δύο ελικόπτερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Βελγικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σήμερα το απόγευμα σε στόχο στο έδαφος της Λιβύης, δήλωσε ο βέλγος Υπουργός Άμυνας. Είναι η πρώτη επιθετική ενέργεια που πραγματοποιείται από βελγικά αεροσκάφη από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, στις 19 Μαρτίου.

Οι αντίπαλοι του Καντάφι έχουν προελάσει τις τελευταίες ημέρες από τα οχυρά τους στην ανατολική Λιβύη αφού η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε ο ΟΗΕ έχει εξουδετερώσει την αεροπορία του καθεστώτος της Τρίπολης. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που καταστράφηκαν το Σάββατο ήταν στην διαδικασία της επίθεσης εναντίον εξεγερμένων, είπαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Μια πομπή από 20 στρατιωτικά οχήματα, στα οποία περιλαμβάνονταν και ειδικού τύπου φορτηγά με αντιαεροπορικά πυροβόλα, εντοπίστηκαν να αποχωρούν σήμερα από το προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι στη Σύρτη και κινούνται δυτικά προς την Τρίπολη, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Ροιτερς.

Παράλληλα, δεκάδες πολιτικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οικογένειες και είναι φορτωμένα με τα υπάρχοντα των ανθρώπων αυτών εντοπίστηκαν επίσης να κατευθύνονται προς τα δυτικά, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από την πόλη της Σύρτης προς την λιβυκή πρωτεύουσα.

Από την 19η Μαρτίου, όταν άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, στις 540 εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν πλήγματα.

Αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να "εκτελεί τις επιχειρήσεις απαγόρευσης των πτήσεων" πάνω από τη Λιβύη, και να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό για τα όπλα, αναφέρει σε ανακοίνωση του σήμερα ο καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ, που διορίστηκε την Παρασκευή επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

"Διορίστηκα διοικητής των συνδυασμένων δυνάμεων για τις επιχειρήσεις του εμπάργκο. Έχουμε επίσης αρχίσει να εκτελούμε με επιτυχία τις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων", δήλωσε ο στρατηγός Μπουσάρ.

"Στο πλευρό των εταίρων της μη-μελών του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τη χρήση αεροπορικών δυνάμεων και θα το κάνει με προσοχή και ακρίβεια έτσι ώστε να μην πλήξει τον λαό της Λιβύης", δήλωσε ο καναδός στρατηγός.

"Η αποστολή μας είναι να κλείσουμε τον Λιβυκό εναέριο χώρο για όλες τις πτήσεις πλην των πτήσεων για μεταφορά βοήθειας και ανθρωπιστικούς λόγους", δήλωσε.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, περιλαμβάνουν την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και το εμπάργκο όπλων, όλα με εντολή του ΟΗΕ, έχοντας ως στόχο τον περιορισμό των απωλειών αμάχων.

Eπιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι  στη Μισράτα

Οι πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθέσεις τους στην Μισράτα, τερματίζοντας τη σύντομη ανάπαυλα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε κάτοικος στην περιοχή.

"Η Μισράτα δέχεται επίθεση, η πόλη αλλά και το λιμάνι όπου βρίσκονται χιλιάδες εργάτες. Δε γνωρίζουμε εάν πρόκειται για πυρά πυροβολικού", τόνισε η ίδια πηγή.

Σύντομα έτοιμοι για εξαγωγή πετρελαίου οι αντικαθεστωτικοί

Εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δήλωσε σήμερα ότι το Κατάρ συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά αργό πετρέλαιο, το οποίο παράγεται από τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Λιβύης, οι οποίες δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι.

"Συνήψαμε συμφωνία με το Κατάρ", δήλωσε ο Αλι Ταρχούνι, υπεύθυνος για οικονομικά και πετρελαϊκά θέματα στη Βεγγάζη σύμφωνα με τον οποίο οι πρώτες εξαγωγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν "σε λιγότερο από μια εβδομάδα".

Ο Ταρχούνι τόνισε ότι οι πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις παράγουν 100.000 με 130.000 βαρέλια την ημέρα και ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 300.000 βαρέλια.

Τουλάχιστον 35 χώρες στη σύνοδο για τη Λιβύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστον 35 χωρών έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στη σύνοδο της Τρίτης στο Λονδίνο, της ομάδας πολιτικής επαφής για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Οι υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστον 35 χωρών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο στην οποία θα πάρουν επίσης μέρος η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στη σύνοδο θα πάρει επίσης μέρος ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Ζαν Πινγκ.

Στόχος της συνόδου αυτής είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, "να δείξει η διεθνής κοινότητα ότι είναι ενωμένη πίσω από τον ίδιο σκοπό, αλλά και να υπάρξει μια μεγάλη ομάδα χωρών, η οποία θα διαφαλίσει μια μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο λιβυκό λαό, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας".

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις