ΔΙΕΘΝΗ

Οι πρόεδροι της Ακτής Ελεφαντοστού “στοχεύουν” τον ΟΗΕ

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2011, 15:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι πρόεδροι της Ακτής Ελεφαντοστού “στοχεύουν” τον ΟΗΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (ONUCI) ανακοίνωσε ότι υποστηρικτές του Λοράν Γκμπαγκμπό, άνοιξαν πυρ κατά αμάχων στην πόλη Αμπιτζάν.

Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (ONUCI) ανακοίνωσε ότι υποστηρικτές του Λοράν Γκμπαγκμπό, άνοιξαν πυρ κατά αμάχων στην πόλη Αμπιτζάν.

Η αποστολή του ΟΗΕ, εκτός από τις ευθύνες που καταλογίζει για τον θάνατο 10 ατόμων, κατηγόρησε τις δυνάμεις "ασφάλειας και άμυνας",του Γκμπαγκμπό ότι έκαψαν ζωντανό έναν άνδρα και ότι επιτέθηκαν σε δύο ομάδες κυανοκράνων.

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό δεν σχολίασε τις ανακοινώσεις της ONUCI, ενώ την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Αλασάν Ουαταρά, πυροβόλησαν ένα ελικόπτερο της ONUCI,ενώ υπερίπτατο της πόλης Ντουεκουέ στη δυτική Ακτή του Ελεφαντοστού.

Ο Ουαταρά αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ ως ο νικητής των καθυστερημένων προεδρικών εκλογών που έγιναν τελικά πέρυσι το φθινόπωρο. Πρεσβευτές του έχουν εγκατασταθεί ήδη στις πρωτεύουσες σημαντικών δυτικών κρατών.

Οι πιστές στον Ουαταρά δυνάμεις κατ' ουσία είναι αυτές που ήλεγχαν από το τέλος του 2002 τον βόρειο τομέα της δυτικοαφρικανικής χώρας, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο διεθνώς.

Ανφέρεται ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Ουαταρά προέλασαν κατά τον άξονα Ντουεκουέ-Νταλόα -Μποντουκού -Αγκνιμπιλεκρού και κινήθηκαν και προς νότο με ταχύτητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται σύντομα να ελέγχουν και το ίδιο το Αμπιτζάν, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ενώ αναφέρθηκαν σποραδικές μάχες στο Ντουεκουέ.

Επίσης στη Νταλόα, όπου η αστυνομία μοιάζει να έχει αποσυρθεί, λεηλατήθηκε τα τοπικό κομματικό Γραφείο του Γκμπαγκμπό, κάτω από τις επευφημίες του πλήθους.

Υπάρχει σοβαρή καταγγελία ότι νοτιοδυτικά της Ντουεκουέ, στο Γκουικλό, σφαγιάστηκαν 200 Αφρικανοί και σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης, καταγγέλθηκε αορίστως ότι "οι ξένοι από τη δυτική Αφρική υποδαυλίζουν τα πάθη".

Μεταξύ Ντουεκουέ και Νταλόα παράγονται, σε ετήσια βάση, 600 χιλιάδες τόννοι κακάο, όση είναι περίπου η εξαγωγική δυνατότητα ετησίως από το παγκοσμίως γνωστό λιμάνι της χώρας, το Σαν Πεντρό.

Η πλευρά Γκμπαγκμπό έχει ζητήσει να φύγει από την χώρα η αποστολή του ΟΗΕ. Όμως, και η πλευρά Ουαταρά ενίσταται, ότι η αποστολή των κυανόκρανων "δεν προστατεύει επαρκώς τους αμάχους", ενώ εξαιτίας της μετεκλογικής πολιτικής βίας, 462 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη δυτικοαφρικανική αυτή χώρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις