ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση – Μάχη μέχρις εσχάτων στην Λιβύη

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2011, 18:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση – Μάχη μέχρις εσχάτων στην Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Το ΝΑΤΟ θα πάρει τη σκυτάλη από τους Αμερικανούς και θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, στις 09:00 ώρα Ελλάδος, δηλαδή μία ημέρα αργότερα από αυτήν που προβλεπόταν αρχικά.

Το ΝΑΤΟ θα πάρει τη σκυτάλη από τους Αμερικανούς και θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, στις 09:00 ώρα Ελλάδος, δηλαδή μία ημέρα αργότερα από αυτήν που προβλεπόταν αρχικά.

Αυτή η καθυστέρηση σημειώθηκε ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το ΝΑΤΟ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα αναλάβει την Τετάρτη, την ευθύνη των επιχειρήσεων στη Λιβύη.

 Την ίδια στιγμή οι μετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα το μέλλον της Λιβύης μετά την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι συμφώνησαν, ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική αποστολή τους μέχρι ότου ο Λίβυος ηγέτης συμμορφωθεί με όλα όσα περιέχονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών.

Οι μετέχοντες συμφώνησαν επίσης για την σύσταση μιας ομάδας επαφής που θα συντονίζει τις πολιτικές προσπάθειες και ανέφεραν ότι το αραβικό κράτος του Κατάρ συμφώνησε να μετάσχει στην πρώτη σύνοδο του σώματος αυτού το συντομότερο δυνατόν.

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι οι πιστές στον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα "φονικές επιθέσεις" στην πόλη Μισράτα.

Κάνοντας την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της Λιβύης στο Λονδίνο, ο Κάμερον δήλωσε ότι ο Καντάφι εξακολουθεί να παραβιάζει την απόφαση του ΟΗΕ που επιτρέπει τη χρήση βίας για την προστασία των αμάχων.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι επιθέσεις της στρατιωτικής συμμαχίας στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουάμαρ Καντάφι συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ να σταματήσει τη βία κατά των αμάχων και να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις κατεχόμενες πόλεις.

 Στο πεδίο των συγκρούσεων οι κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν σήμερα εντός της πόλης Μιζουράτα, ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, όμως πολλοί τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έκανε εξάλλου λόγο για μια "καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση" στην πόλη, καθώς στο δυτικό τμήμα της, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες.

Ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ "δεν έχει εκπρόσωπο" στη Λιβύη για να εγγυηθεί επαφή με τις δυνάμεις των εξεγερμένων, αλλά είναι πιθανή η αποχώρησή του“ Μουαμάρ Καντάφι, εάν η διεθνής στρατιωτική συμμαχία ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική πίεση εναντίον του.

"Εάν θέσουμε σε ισχύ όλα τα μέσα που διαθέτουμε τότε θα έχουμε περισσότερες αιτιολογημένες πιθανότητες για την αποχώρηση του Καντάφι, γιατί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον του" δήλωσε μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

 Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη ως μία επιλογή στις προσπάθειες για τον τερματισμό της 41χρονης κυριαρχίας του Καντάφι στη χώρα.

Παράλληλα ο Σταυρίδης τόνισε ότι μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν φανεί "ίχνη" παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας ο ναύαρχος Σταυρίδης ανέφερε ότι η ηγεσία της λιβυκής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι "είναι υπεύθυνη".

Επίσης οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο τους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, και αναμένουν ότι θα μεταβεί εκεί σύντομα.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και αναμένεται να αποστείλουν τον βετεράνο διπλωμάτη τους Κρις Στίβενς στο προσεχές μέλλον,σημείωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μετέδωσε ότι και το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν διορίσει απεσταλμένο τους στην προσωρινή αυτή διοίκηση που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη.

Παράλληλα και η Γαλλία έχει τοποθετήσει ειδικό απεσταλμένο της στη Βεγγάζη για να δρα σαν σύνδεσμος με την προσωρινή αυτή διοίκηση των αντικαθεστωτικών, δήλωσε διπλωματική πηγή.Η πηγή αυτή σημείωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος είναι ο Αντουάν Σιβάν, ο ρόλος του οποίου θα είναι να οικοδομήσει από κοντά δεσμούς με την "αντίσταση".

Παράλληλα ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι η καλύτερη λύση για την κρίση στη Λιβύη είναι να εξοριστεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, αλλά σημείωσε ότι μόνον η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσε να τον πείσει να το κάνει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει πληροφορίες όσον αφορά "τα πλοία των απελπισμένων" στη Μεσόγειο τα οποία μεταφέρουν άτομα που έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

"Σήμερα το πρωί πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί έκαναν λόγο για ένα μεγάλο αριθμό πλοιαρίων στη Μεσόγειο που μεταφέρουν απελπισμένους Λίβυους πολίτες" δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , Μελίσα Φλέμινγκ.

Πάνω από χίλιοι πολίτες προερχόμενοι από την Τυνησία και τη Λιβύη έχουν ήδη φτάσει σήμερα τα ξημερώματα στη Σικελία και τη Λαμπεντούζα με πολλά μικρά πλοιάρια.

Παράλληλα, περίπου 500 πολίτες από τη Σομαλία και την Ερυθραία έφτασαν στη Μάλτα προερχόμενοι από τη Λιβύη.

"Η Ύπατη Αρμοστεία συζητά ένα επείγον σχέδιο με τις ιταλικές αρχές καθώς και τις αρχές της Μάλτας και τον Ερυθρό Σταυρό διότι φαίνεται πως θα υπάρξουν και άλλες αφίξεις στα εδάφη τους προσφύγων από τη Λιβύη" τόνισε η κ. Φλέμινγκ.

Καταλήγοντας η εκπρόσωπος ανέφερε ότι περίπου δύο χιλιάδες Αφρικανοί πρόσφυγες επίσης προερχόμενοι από τη Λιβύη, έφτασαν ήδη τις προηγούμενες ημέρες στην Ιταλία και την Μάλτα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις