ΔΙΕΘΝΗ

Στους 116 οι νεκροί από τον φονικό ανεμοστρόβιλο στις ΗΠΑ (vid)

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2011, 08:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στους 116 οι νεκροί από τον φονικό ανεμοστρόβιλο στις ΗΠΑ (vid)
Facebook Twitter Whatsapp
Ο απολογισμός από το μεγάλο ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Κυριακή την πόλη Τζόπλιν στην πολιτεία Μισούρι των κεντρικών ΗΠΑ αυξήθηκε στους 116 νεκρούς, ενώ αναμένονται και νέοι ανεμοστρόβιλοι σήμερα.
Ο απολογισμός από το μεγάλο ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Κυριακή την πόλη Τζόπλιν στην πολιτεία Μισούρι των κεντρικών ΗΠΑ αυξήθηκε στους 116 νεκρούς, ενώ αναμένονται και νέοι ανεμοστρόβιλοι σήμερα. Σχεδόν 50 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Σαββατοκύριακο τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ.

Στις αρχές Μαΐου έπληξαν τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ οι φονικότεροι ανεμοστρόβιλοι εδώ και έναν αιώνα, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 354 ανθρώπους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Τζόπλιν ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή την Κυριακή ισοπέδωσε περισσότερα από 2.000 κτίρια.  Το μέλος του Κογκρέσου, Μπίλι Λονγκ, συνέκρινε το μέγεθος της καταστροφής με «σκηνικό ταινίας, με πυρηνική καταστροφή».

Αυτοκίνητα είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και παντού υπάρχουν συντρίμμια κτιρίων. «Σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο Μισούρι,» είπε ο Λονγκ σε τηλεοπτικό δίκτυο.Το έργο των σωστικών συνεργείων χθες Δευτέρα παρεμποδίστηκε εξαιτίας των καταιγίδων και του χαλαζιού, αλλά οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τουλάχιστον επτά επιζώντες στα συντρίμμια της πόλης των 50.000 κατοίκων.

Κακοκαιρία συνοδευόμενη πιθανόν από ανεμοστρόβιλους αναμένεται στο Μισούρι τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την μετεωρολογική ιστοσελίδα Accuweather. Σήμερα αναμένεται να πλήξουν ανεμοστρόβιλοι και την Οκλαχόμα και το Κάνσας.

Από τον ανεμοστρόβιλο της Κυριακής καταστράφηκε ένα νοσοκομείο, ένα γηροκομείο και ένα γυμνάσιο.