ΔΙΕΘΝΗ

Το υπό όρους «ναι» του Νετανιάχου ήθελαν οι Ισραηλινοί

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2011, 11:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το υπό όρους «ναι» του Νετανιάχου ήθελαν οι Ισραηλινοί
Facebook Twitter Whatsapp
Η πλειοψηφία των Ισραηλινών θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα έπρεπε να έχει απαντήσει «ναι» με επιφυλάξεις στις προτάσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Maariv.
Η πλειοψηφία των Ισραηλινών θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα έπρεπε να έχει απαντήσει «ναι» με επιφυλάξεις στις προτάσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Maariv. Στην ερώτηση «με ποιόν τρόπο κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να αντιδράσει στις προτάσεις του Ομπάμα;», το 46,8% θεωρεί ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα έπρεπε να τις υποστηρίξει εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις, το 10% θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έπρεπε να τις έχει αποδεχθεί χωρίς επιφυλάξεις, ενώ το 36,7% υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να τις απορρίψει.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εκφώνησε χθες ομιλία ενώπιον του Κονγκρέσου, όπου εμφανίσθηκε ανυποχώρητος για την ειρηνευτική διαδικασία, υποσχόμενος ωστόσο ότι η χώρα του θα φανεί «γενναιόδωρη» στη χάραξη των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί να επανέλθει στα προ του Ιουνίου 1967 σύνορα, γεγονός που θα προϋπέθετε την πλήρη αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι γραμμές της εκεχειρίας πρέπει να χρησιμεύσουν ως βάση για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εξελίξεις που έχουν επέλθει από το 1967.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι εάν διεξάγονταν τώρα εκλογές, το Λικούντ του Νετανιάχου θα καταλάμβανε 30 έδρες (έναντι των 27 που κατέχει σήμερα) επί των 120 εδρών της Κνεσέτ, ενώ το Καντίμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα παρέμενε στις 27 έδρες και το Ισραέλ Μπεϊτένου, το υπερεθνικιστικό κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν θα εξασφάλιζε 16 έδρες, έναντι 15 που έχει σήμερα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο πρώτος μεταξύ των πολιτικών προσωπικοτήτων του Ισραήλ που θεωρούνται κατάλληλοι για την πρωθυπουργία με 36,9%, ακολουθεί η Τζίπι Λίβνι, ηγέτης του Καντίμα με 28,3% και ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν με 9,2%.