ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση της Ιαπωνία για επέκταση της ζώνης αποκλεισμού

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 17:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προειδοποίηση της Ιαπωνία για επέκταση της ζώνης αποκλεισμού
Facebook Twitter Whatsapp
Η ιαπωνική κυβέρνηση υπερδιπλασίασε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την ποσότητα ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊτσί, και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από την κατεστραμμένη μονάδα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση υπερδιπλασίασε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την ποσότητα ραδιενέργειας που έχει εκλυθεί από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊτσί, και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από την κατεστραμμένη μονάδα. Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η ραδιενέργεια που έχει εκλυθεί πιστεύεται ότι έχει ανέλθει σε 770.000 τεραμπεκερέλ (terabecquerels) κατά την περίοδο 11-16 Μαρτίου.

Αυτό είναι πολύ πάνω από τα 370.000 terabecquerels, όπως είχε εκτιμηθεί στις αρχές Απριλίου, όταν το επίπεδο σοβαρότητας του δυστυχήματος αυξήθηκε στη βαθμίδα 7 --το χειρότερο επίπεδο-- τοποθετώντας το στο ίδιο επίπεδο με την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 στην Ουκρανία.

Η μονάδα υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να εκλύεται ραδιενέργεια από τότε.

Η Υπηρεσία έκανε επίσης μια εκτίμηση της κατάστασης των πυρήνων των αντιδραστήρων 1 έως 3, και είπε πως πιστεύει ότι οι πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 2 υπέστησαν τήξη πιο γρήγορα από όσο εκτιμούσε προηγουμένως η εταιρεία εκμετάλλευσης της μονάδας Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι ίσως καλέσει περισσότερους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έξω από την διαμέτρου 20 χιλιομέτρων ζώνη αποκλεισμού γύρω από το εργοστάσιο, αν η έκθεσή τους στη ραδιενεργή ακτινοβολία υπερβεί τα 20 μιλισίβερτ (millisieverts) κατά τη διάρκεια του έτους.

Η κρίση έχει αναγκάσει περίπου 87.000 ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή.