ΔΙΕΘΝΗ

Εχούντ Μπάρακ: Θέμα μηνών η πτώση του προέδρου Ασαντ

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2011, 21:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εχούντ Μπάρακ: Θέμα μηνών η πτώση του προέδρου Ασαντ
Facebook Twitter Whatsapp
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ προέβλεψε σήμερα ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ θα χάσει την εξουσία, κατηγορώντας τον συγχρόνως ότι ενθάρρυνε τις συγκρούσεις στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, χθες Κυριακή στα Υψώματα του Γκολάν, ώστε "η προσοχή της διεθνούς κοινότητας να απομακρυνθεί από τα εσωτερικά προβλήματα στη Συρία".
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ προέβλεψε σήμερα ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ θα χάσει την εξουσία, κατηγορώντας τον συγχρόνως ότι ενθάρρυνε τις συγκρούσεις στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, χθες Κυριακή στα Υψώματα του Γκολάν, ώστε "η προσοχή της διεθνούς κοινότητας να απομακρυνθεί από τα εσωτερικά προβλήματα στη Συρία". "Θα πέσει. Εχει χάσει τη νομιμοποίησή του. Πάντως θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το καθεστώς του, ας πούμε για ακόμα έξι μήνες, αλλά η εξουσία του θα είναι τότε μειωμένη", τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

"Έχει ήδη σφραγιστεί η μοίρα του. Είναι η ίδια με του (Αλι Αμπντάλα) Σάλεχ στην Υεμένη, του (Μουάμαρ) Καντάφι στη Λιβύη".

"Το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική του της υπεράσπισης των συνόρων του", πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις συγκρούσεις, με τουλάχιστον 20 νεκρούς και περίπου 300 τραυματίες (συριακός απολογισμός) στα Υψώματα του Γκολάν χθες Κυριακή, την ώρα που Σύροι και Παλαιστίνιοι θέλησαν να περάσουν μέσα στην ελεγχόμενη από το Ισραήλ περιοχή.

Οι συγκρούσεις αυτές χρονικά συνέπεσαν με την 44η επέτειο έναρξης του αραβο-ισραηλινού "Πολέμου των έξι ημερών", την 5η Ιουνίου 1967.

Στο τέλος του πολέμου, το Ισραήλ έκανε στρατιωτική κατοχή στα Υψώματα του Γκολάν (ανήκαν στη Συρία), στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη(ανήκαν στην Ιορδανία), στη Λωρίδα της Γάζας και τη χερσόνησο του Σινά (ανήκαν στην Αίγυπτο).