ΔΙΕΘΝΗ

Τάντιτς: Η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2011, 11:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τάντιτς: Η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο
Facebook Twitter Whatsapp
Το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ούτε ρητώς, ούτε εμμέσως, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.
Το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ούτε ρητώς, ούτε εμμέσως, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς. «Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, την οποία δεν θα περάσουμε σε καμιά περίπτωση», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, μετά από χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Η Σερβία, η διοίκησή της, η κυβέρνηση και εγώ ως πρόεδρος δεν θα αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κόσοβου ούτε ρητώς, ούτε εμμέσως», υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας παρατήρησε ότι «υπάρχουν χώρες που θα ήθελαν να θέσουν τη Σερβία σε μία κατάσταση, στην οποία, για την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπέρα», αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όπως τόνισε.

«Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε, δεν θα περάσουμε την κόκκινη γραμμή και για αυτό συζήτησα με την Κάθριν Άστον και τον Βαν Ρομπάι», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Επιπλέον τόνισε ότι ο διάλογος του Βελιγραδίου με την Πρίστινα εντάσσεται στις προσπάθειες ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ χωρίς νέα σύγκρουση, που θα επιβάρυνε την κοινότητα των ευρωπαϊκών χωρών.

«Αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντά μας με όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα και με τρόπο που συνεπάγεται ότι η Σερβία είναι έμπιστος εταίρος», είπε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας ότι η Σερβία θα εκπληρώσει και θα κάνει ό,τι λέει πως θα κάνει.

Ο κ. Τάντιτς εξέφρασε την ετοιμότητα του Βελιγραδίου, μέσω του διαλόγου με την Πρίστινα να επιλύσει ζητήματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων στο Κόσοβο, εκτιμώντας ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί, αν η προσέγγιση και των δύο πλευρών στο διάλογο είναι ευέλικτη.