ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Έκθεση της κυβέρνησης για τη Φουκουσίμα

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2011, 19:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιαπωνία: Έκθεση της κυβέρνησης για τη Φουκουσίμα
Facebook Twitter Whatsapp
Τα πυρηνικά καύσιμα τριών αντιδραστήρων της μονάδας της Φουκουσίμα μπορεί να έχουν διαπεράσει τους υπό πίεση κάδους, αφού πρώτα έλιωσαν τις ημέρες που ακολούθησαν το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, αναφέρεται σε έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα πυρηνικά καύσιμα τριών αντιδραστήρων της μονάδας της Φουκουσίμα μπορεί να έχουν διαπεράσει τους υπό πίεση κάδους, αφού πρώτα έλιωσαν τις ημέρες που ακολούθησαν το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, αναφέρεται σε έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το αποτελούμενο από 750 σελίδες κείμενο προορίζεται για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που θα διοργανώσει υπουργική διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια στις 20-24 Ιουνίου στη Βιέννη, έδρα του Οργανισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκόσι Χοσόνο, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ναότο Καν για την πυρηνική κρίση, είπε ότι με την σύνταξη αυτής της έκθεσης, η Ιαπωνία θέλησε «να μοιραστεί αυτό το μάθημα με τον κόσμο».

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», είπε. «Θα χρειαστεί χρόνος για να εξεταστούν όλα τα πραγματικά περιστατικά ενός δυστυχήματος αυτού του μεγέθους. Ωστόσο, αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για όλα αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».

Στην έκθεσή της, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα θεσμικά όργανα ελέγχου των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν σωστά στην κρίση στην Φουκουσίμα Νταϊίτσί (Αρ. 1) μετά τον πολύ μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές σε τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες.

Ένα κύμα ύψους 14 μέτρων διέκοψε την ηλεκτροδότηση της πυρηνικής μονάδας και σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών νερού για την ψύξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου, οι οποίες άρχισαν να θερμαίνονται.

Η έκθεση εξηγεί ότι το καύσιμο άρχισε να λιώνει στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 και ότι είναι «πιθανόν» να έχει διαπεράσει τον υπό πίεση κάδο του κάθε αντιδραστήρα. Το καύσιμο πιθανώς να έχει συσσωρευτεί στο κάτω μέρος των προστατευτικών δεξαμενών που περιβάλλουν τους κάδους.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας, Tokyo Electric Power (TEPCO), είχε αναγνωρίσει τον περασμένο μήνα ότι το καύσιμο είχε εν μέρει ή πλήρως λιώσει, αλλά δεν είχε κάνει την υπόθεση ότι θα μπορούσε να διαπεράσει τους υπό πίεση κάδους.

Κάθε ένας από τους κάδους αυτούς περιβάλλεται από μια προστατευτική δεξαμενή η οποία βασίζεται σε μια πλάκα από μπετόν πάχους οκτώ μέτρων.

Όλα αυτά τα δεδομένα παραμένουν πάντως υποθετικά, καθώς οι τεχνικοί δεν είναι σε θέση να δουν την πραγματική κατάσταση του εσωτερικού των αντιδραστήρων.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται, επίσης, ότι το αρχιπέλαγος δεν ήταν προετοιμασμένο για ένα δυστύχημα αυτού του μεγέθους, που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι είναι πλέον απαραίτητο να χωριστεί η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των πυρηνικών μονάδων, από το Υπουργείο Βιομηχανίας από το οποίο εξαρτάται σήμερα.