ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη πρέπει να σώσει τους Αφρικανούς μετανάστες της Λιβύης

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 12:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Ευρώπη πρέπει να σώσει τους Αφρικανούς μετανάστες της Λιβύης
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για τη διάσωση των αφρικανών μεταναστών που εγκαταλείπουν με πλοιάρια τη Λιβύη.
Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για τη διάσωση των αφρικανών μεταναστών που εγκαταλείπουν με πλοιάρια τη Λιβύη. «Εχει παρέλθει ο καιρός που ο Καντάφι συνεργαζόταν με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- με αντάλλαγμα βοήθεια και γενικές επενδύσεις-για να εμποδίσει ακόμα και τους πιο απελπισμένους από τους αιτούντες άσυλο, να φθάσουν στην Ευρώπη», τονίζει ο Χάμαρμπεργκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «σημειωματάριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Ευρώπη έχει ένα ρόλο να παίξει στην κρίση αυτή. Η βασική αρχή που επιβάλλει την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που ταξιδεύουν στη θάλασσα δεν εφαρμόζεται μόνο στους επιβάτες ενός πλοίου που βυθίζεται», τονίζει.

Ο Χάμαρμπεργκ κρίνει «απαραίτητο να ενισχυθεί σημαντικά ο έλεγχος από αέρος κατά μήκος των λιβυκών ακτών, αλλά και στ΄ανοικτά, για να εντοπίζονται τα επικίνδυνα πλοιάρια και για να προετοιμάζεται η επιχείρηση διάσωσης με κάθε ασφάλεια».

«Λαμβανομένων υπόψη των υφισταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων, είναι δύσκολο να επικαλεστεί κανείς αδυνομία χρηματοδότησης αυτών των αναγνωριστικών δραστηριοτήτων. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης των μεταναστών της υποσαχάρειας Αφρικής», υπογραμμίζει ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Χάμαρμπεργκ, «μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι κυβερνήσεις δεν έχουν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες τους. Η σιωπή τους και η παθητική τους στάση δύσκολα είναι αποδεκτές. Η Ευρώπη έχει πάρει λάθος δρόμο, καθώς ανησυχεί περισσότερο αν θα εμποδίσει τους μετανάστες να φθάσουν στις ακτές της από το αν θα σώσει τη ζωή τους».

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια προσωπικότητα ανεξάρτητη, που έχει ως αποστολή την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 47 χώρες-μέλη.

Ο Χάμαρμπεργκ, σουηδός διπλωμάτης, εξελέγη στη θέση αυτή το 2006 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.