ΔΙΕΘΝΗ

Ρασίμ Λιάγιτς: Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της συνεργασίας με τη Χάγη

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 16:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρασίμ Λιάγιτς: Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της συνεργασίας με τη Χάγη
Facebook Twitter Whatsapp
Η Σερβία πλησιάζει στο τέλος της συνεργασίας της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τη Χάγη, Ρασίμ Λιάγιτς.
Η Σερβία πλησιάζει στο τέλος της συνεργασίας της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τη Χάγη, Ρασίμ Λιάγιτς. «Το ζήτημα θα εξαφανιστεί σύντομα από τη λίστα των προβλημάτων», δήλωσε ο Ρασίμ Λιάγιτς στην εφημερίδα «Γκλας Σρέπσκε» της Μπάνια Λούκα.

Ο Ρασίμ Λιάγιτς χαρακτήρισε ρεαλιστική την έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Χάγης, Σερζ Μπράμερτζ, σημειώνοντας πως είναι σε συμφωνία με την πραγματική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς.

Το πλέον σημαντικό για τη Σερβία είναι ότι το βασικό τμήμα της συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί.

«Αυτό (η σύλληψη του Μλάντιτς) απομακρύνει ένα τεράστιο βάρος από τους ώμους μας, επειδή το Δικαστήριο της Χάγης θα εξαφανιστεί από τον κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η έκθεση Μπράμερτζ αποτελεί μια ανακεφαλαίωση του τι έχουμε κάνει για τη συνεργασία με τη Χάγη. Δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις (στην έκθεση). Το πλέον σημαντικό για εμάς είναι ότι ο βασικός κορμός της συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιάγιτς ανέφερε ακόμη ότι η σερβική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εκτεθεί η χώρα σε διεθνείς πιέσεις για δέκα και πλέον χρόνια ακόμη, επειδή παραμένει ασύλληπτος ο τελευταίος καταζητούμενος από το ΔΠΔ για τη Χάγη, Γκόραν Χάτζιτς.

Σύμφωνα δε με τον κ. Λιάγιτς, ο Χάτζιτς έχει δύο μόνο επιλογές. «Η μία είναι η εθελοντική παράδοσή του, κάτι που θα είναι πολύ καλύτερο γι' αυτόν και την οικογένειά του. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα εντοπιστεί και θα εκδοθεί στο Δικαστήριο της Χάγης, αργά ή γρήγορα», διευκρίνισε.