ΔΙΕΘΝΗ

«Η δίκη του Μλάντιτς δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη Σερβική Δημοκρατία»

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 12:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Η δίκη του Μλάντιτς δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη Σερβική Δημοκρατία»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες λόγω της δίκης του Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ούτε εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας να παράσχει βοήθεια σε όλους τους Σερβοβόσνιους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες λόγω της δίκης του Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ούτε εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας να παράσχει βοήθεια σε όλους τους Σερβοβόσνιους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου. «Πρόκειται για ατομική ευθύνη και όχι συλλογική. Τα πράγματα είναι πολύ σαφή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν δικάζει ούτε τη Σερβική Δημοκρατία, ούτε το σερβικό λαό και αρνητικές συνέπειες δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον», τόνισε ο κ. Ντόντικ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Ο κ. Ντόντικ ανέφερε ακόμη ότι ο διάλογος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα της Βοσνίας είναι μεγάλη πολιτική και διπλωματική επιτυχία.

«Οι εκπρόσωποι των Βρυξελών στη διάρκεια των συνομιλιών έλαβαν υπόψη τις θέσεις και τα επιχειρήματα της Σερβικής Δημοκρατίας για όλα τα προβλήματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης της Βοσνίας, το μεροληπτικό και επιλεκτικό έργο της οποίας επιβαρύνει σημαντικά τις σχέσεις στη χώρα», είπε ο κ. Ντόντικ.

«Δεν πρέπει να αναμένουμε να διευθετηθούν τα ζητήματα μέσα σε μία νύχτα. Συγκεκριμένοι όροι πρέπει να εκπληρωθούν έως τον Αύγουστο και στη συνέχεια ο διάλογος θα συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Ντόντικ, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν πιέσεις λόγω του δημοψηφίσματος για το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που είχε αναγγελθεί στη Σερβική Δημοκρατία, αλλά ακυρώθηκε η διεξαγωγή του.

«Δεν υπήρξαν άμεσες και κλασικού τύπου πιέσεις, αλλά συχνές προειδοποιήσεις για πιθανή ανάληψη δράσης από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας, κάτι το οποίο δεν εξέλαβα ως πίεση. Επιμείναμε στο διάλογο και επιτύχαμε", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.