ΔΙΕΘΝΗ

Βατικανό: Ο Πάπας ζητεί «συνολική λύση» στη Μέση Ανατολή

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 14:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βατικανό: Ο Πάπας ζητεί «συνολική λύση» στη Μέση Ανατολή
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ζήτησε σήμερα μια «συνολική λύση» στη Μέση Ανατολή, η οποία να είναι «το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας και όχι μονομερών επιλογών που επιβάλλονται με τη βία», κατά την υποδοχή του νέου πρεσβευτή της Συρίας στην Αγία Έδρα, Χούσαν Εντίν Αάλα.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ζήτησε σήμερα μια «συνολική λύση» στη Μέση Ανατολή, η οποία να είναι «το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας και όχι μονομερών επιλογών που επιβάλλονται με τη βία», κατά την υποδοχή του νέου πρεσβευτή της Συρίας στην Αγία Έδρα, Χούσαν Εντίν Αάλα. «Για να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση η οποία δεν πρέπει να βλάπτει τα συμφέροντα καμιάς εκ των εμπλεκομένων πλευρών και να είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας και όχι μονομερών επιλογών που επιβάλλονται με τη βία», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η βία, επέμεινε ο Ποντίφικας, «δεν επιλύει τίποτε, (δεν φέρνει) τίποτε περισσότερο από τις μονομερείς και μερικές επιλογές που είναι ανεπαρκείς».

«Έχοντας συνείδηση των δεινών όλων των λαών πρέπει να προχωρήσουμε με μια συνειδητά συνολική προσέγγιση που δεν αποκλείει κανέναν από την εξεύρεση μιας λύσης ύστερα από διαπραγμάτευση και που λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες και τα νόμιμα συμφέροντα των διαφορετικών εμπλεκομένων λαών», πρόσθεσε.

Η ένταση έχει αυξηθεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ την Κυριακή εναντίον νεαρών Παλαιστινίων και Σύρων που επιχειρούσαν να περάσουν τη γραμμή εκεχειρίας στα υψίπεδα του Γκολάν με αφορμή την επέτειο της «Νάκσα», της ήττας των Αράβων στον Πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967.

Σύμφωνα με τη Δαμασκό, 23 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 350 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πυρά, απολογισμό που αμφισβητεί ο ισραηλινός στρατός ο οποίος κάνει λόγο για 10 νεκρούς από την έκρηξη συριακών ναρκών.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση που έχει άμεσες επιπτώσεις στο Λίβανο και τη Συρία προκαλεί συνεχή ανησυχία στον Ποντίφικα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της λύσης των δυο κρατών κατά την επίσκεψή του στους Αγίους Τόπους το Μάιο του 2009.