ΔΙΕΘΝΗ

Ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ παρουσίασε την διαδικασία των ελέγχων αντοχής των πυρηνικών

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 15:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ παρουσίασε την διαδικασία των ελέγχων αντοχής των πυρηνικών
Facebook Twitter Whatsapp
Ο έλεγχος της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων στην Ευρώπη θα γίνει σε πρώτη και δεύτερη φάση από τους ιδιοκτήτες τους και τις εθνικές κυβερνήσεις αντίστοιχα και σε τρίτη φάση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της ΕΕ, δήλωσε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο έλεγχος της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων στην Ευρώπη θα γίνει σε πρώτη και δεύτερη φάση από τους ιδιοκτήτες τους και τις εθνικές κυβερνήσεις αντίστοιχα και σε τρίτη φάση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της ΕΕ, δήλωσε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρουσιάζοντας το σχέδιο της Κομισιόν για τα «στρες τεστ» που αρχίζουν από τον Ιούνιο να πραγματοποιούνται στις 143 πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντοχή τους σε «ακραίες καταστάσεις», ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Έτινγκερ διευκρίνισε ότι ο έλεγχος θα γίνει με την μέθοδο των προσομοιώσεων και με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ευθύνη αυτών των δοκιμών, είπε ο Επίτροπος, ανήκει, σε πρώτη φάση, στους ιδιοκτήτες αυτών των εργοστασίων και σε δεύτερη φάση, στις εθνικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ που, είναι άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, αρμόδιες για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο έδαφος τους.

Σε τρίτη φάση, συνέχισε ο κ. Έτινγκερ, ο τελικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, από διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Σ' ό,τι αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει ο έλεγχος αντοχής των ευρωπαϊκών πυρηνικών εγκαταστάσεων για περιπτώσεις ακραίων φυσικών καταστροφών ή ανθρώπινου λάθους, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι στα κριτήρια δεν περιλαμβάνεται η εξέταση ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών ή επιθέσεων εναντίον πυρηνικών αντιδραστήρων μέσω υποδομών πληροφορικής.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 θα έχει υπάρξει μία πρώτη αναφορά, σχετικά με τ' αποτελέσματα αυτών των ελέγχων αντοχής και μέχρι την επόμενη Άνοιξη, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα, για τα επίπεδα ασφάλειας των ευρωπαϊκών πυρηνικών εγκαταστάσεων, υπογράμμισε ο Επίτροπος.

Το πρόγραμμα της Επιτροπής κρίθηκε μη ικανοποιητικό από την εκπρόσωπο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Ισπανίδα ευρωβουλευτή Τερέζα Ριέρα Ματουρέλ, ενώ η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς, μιλώντας για λογαριασμό των Πρασίνων, χαρακτήρισε το όλο πρόγραμμα «ως μία εκστρατεία απάλειψης των κινδύνων από την πυρηνική ενέργεια».

 Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Σαμπίνα Γουΐλς, από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι αυτές «οι δοκιμές κοπώσεως», δίνουν το πρόσχημα στους ιδιοκτήτες των πυρηνικών εγκαταστάσεων να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τους αντιδραστήρες και να αποκομίζουν κέρδη, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν με επιτυχία στους ελέγχους.