ΔΙΕΘΝΗ

Ράσμουσεν: Δεν υπάρχει λόγος βεβιασμένης αποχώρησης από το Αφγανιστάν

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 16:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ράσμουσεν: Δεν υπάρχει λόγος βεβιασμένης αποχώρησης από το Αφγανιστάν
Facebook Twitter Whatsapp
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι είναι πεπεισμένος πως η μείωση από τον επόμενο μήνα των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν δεν θα ωθήσει τις άλλες χώρες να βιαστούν να αποχωρήσουν.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι είναι πεπεισμένος πως η μείωση από τον επόμενο μήνα των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν δεν θα ωθήσει τις άλλες χώρες να βιαστούν να αποχωρήσουν. Ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της συνόδου στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκαν να «μην βιαστούν να αποχωρήσουν» από το Αφγανιστάν.

Πρόσθεσε επίσης: «Είμαι πεπεισμένος ότι η αμερικανική απόφαση θα βασιστεί στην κατάσταση ασφαλείας που υπάρχει στο έδαφος και ότι δεν θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια».

Εξάλλου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς επεσήμανε από τη μεριά του στη διάρκεια της ίδιας συνόδου ότι μία βιαστική αποχώρηση από το Αφγανιστάν θα έθετε σε κίνδυνο τη στρατιωτική πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ ζήτησε να υπάρξει προσεκτική μεταβίβαση του ελέγχου ασφαλείας στους Αφγανούς.

Ο Γκέιτς, που μίλησε λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον επόμενο μήνα, δήλωσε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπάρξει βιαστική αποχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον περιμένει από τους εταίρους της να διατηρήσουν την ίδια στάση.