ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Στρατιώτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ νεαρό γιατί νόμισαν ότι... έκλεψε! (vid)

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 16:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πακιστάν: Στρατιώτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ νεαρό γιατί νόμισαν ότι... έκλεψε! (vid)
Facebook Twitter Whatsapp
Πέντε πακιστανοί στρατιώτες εκτέλεσαν, πυροβολώντας εξ επαφής σε δημόσιο κήπο, ένα νεαρό τον οποίο υποψιάζονταν ότι είχε προβεί σε κλοπή και συνελήφθησαν σήμερα αφού ένα βίντεο του δράματος μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Πέντε πακιστανοί στρατιώτες εκτέλεσαν, πυροβολώντας εξ επαφής σε δημόσιο κήπο, ένα νεαρό τον οποίο υποψιάζονταν ότι είχε προβεί σε κλοπή και συνελήφθησαν σήμερα αφού ένα βίντεο του δράματος μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Το επεισόδιο συνέβη χθες Τετάρτη στο Καράτσι, την οικονομική πρωτεύουσα του Πακιστάν, στο νότο, όπου διαπράττονται καθημερινά δεκάδες φόνοι που συνδέονται με την πανταχού παρούσα εγκληματικότητα καθώς και με αιματηρές πολιτικές και εθνοτικές αντιπαλότητες. Ο στρατός και η αστυνομία ανέπτυξαν εκεί φέτος μαζικές ενισχύσεις προσπαθώντας να περιορίσουν τη βία.

Το βίντεο τραβήχτηκε με γκρο πλαν από εικονολήπτη ενός τηλεοπτικού δικτύου, η παρουσία του οποίου δεν φαίνεται να ενόχλησε τους δολοφόνους. Οι εικόνες, οι οποίες είναι πολύ καθαρές, δείχνουν κατ' αρχάς έναν άνδρα με πολιτικά να σέρνει τον 25χρονο Σαρφαράζ Σαχ προς την κατεύθυνση μιας ομάδας πέντε στρατιωτών.

Οι τελευταίοι στρέφουν τότε τα τουφέκια τους στο λαιμό του νεαρού, ο οποίος δεν είναι οπλισμένος, και τον υποχρεώνουν να γονατίσει, ενώ εκείνος τους ικετεύει να τον αφήσουν να ζήσει.Ένας στρατιώτες πυροβολεί τότε δύο φορές τον Σαρφαράζ, τραυματίζοντάς τον στη βουβωνική χώρα και στο μπράτσο. Ακολουθεί μια μακρά σκηνή που δείχνει τον νεαρό να προσπαθεί να σηκωθεί ουρλιάζοντας από τον πόνο, πριν πέσει στο οδόστρωμα και ξεψυχήσει από την αιμορραγία. Όλα αυτά συνέβησαν σ' ένα δημόσιο κήπο της αριστοκρατικής συνοικίας Κλίφτον, μιας περιοχής στην οποία κατοικούν κυρίως πλούσιες οικογένειες και πολιτικοί.

Πριν μεταδοθεί το βίντεο. η αστυνομία είχε ανακοινώσει, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με έναν άνδρα που λήστευε ανθρώπους στο πάρκο. Οι στρατιωτικοί υποχρεώθηκαν να τον σκοτώσουν επειδή απάντησε στα πυρά, είχε ισχυριστεί η αστυνομία.

Όμως μετά τη μετάδοση του βίντεο, ο υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μαλίκ διέταξε τη σύλληψη των πέντε στρατιωτών, οι οποίοι εμφανίζονται στο βίντεο με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους. "Είναι μια εντελώς παράνομη πράξη, ακόμη κι αν ο νεαρός ήταν κλέφτης, δεν του άξιζε να σκοτωθεί έτσι", δήλωσε.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος είχε συντάξει αναφορά στην οποία κατηγορούσε το θύμα για κλοπή, τέθηκε σε αργία.

"Όταν βλέπει κανείς αυτή τη σκηνή, καταλαβαίνει πολλά για τη βία που έχει κυριεύσει την κοινωνία μας", δήλωσε η δικηγόρος Άσμα Τζαχανγκίρ, η οποία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πακιστάν.

Στην κηδεία του Σαρφαράζ, στην οποία συμμετείχαν σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι που φώναζαν "Ρέιντζερς φονιάδες", ο αδελφός του, ο Σαλίκ, δημοσιογράφος στην τηλεόραση, περιέγραψε το νεκρό ως "ένα φοιτητή ο οποίος έψαχνε δουλειά, ο οποίος ζούσε φυσιολογικά". "Οι κατηγορίες των Ρέιντζερς (στρατιωτών) που τον περιγράφουν σαν κλέφτη είναι γελοίες και εγκληματικές", τόνισε.