ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σύνοδος υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 17:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΝΑΤΟ: Σύνοδος υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Facebook Twitter Whatsapp
Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ ελήφθησαν στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που συνήλθε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ ελήφθησαν στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που συνήλθε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν τον γεωγραφικό προσδιορισμό των Στρατηγείων και των άλλων επιτελικών οντοτήτων της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας του περασμένου Νοεμβρίου. Η Νέα Δομή Διοίκησης είναι πιο λιτή και προσαρμοσμένη στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα όλων των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που επέρχονται με τη Νέα Δομή Διοίκησης είναι η κατάργηση του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης (CC Air) και η αντικατάστασή του από ένα χερσαίο στρατηγείο που μεταφέρεται από την Ισπανία. Το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο (CC Air) θα εδρεύει στην Γερμανία (Ramstein), ενώ το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο (CC MAR) θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Northwood).

Στον αεροπορικό τομέα παραμένουν δύο μόνο CAOC (από τα επτά υφιστάμενα), αυτά του Uedem (Γερμανία) και της Torrejοn (Ισπανία), ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία (Millingen) στην Ιταλία (Poggio Renatico).

Στην ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ εκτός από τις οντότητες της Δομής Διοίκησης περιλαμβάνονται και αυτές της Δομής Δυνάμεων, στις οποίες οι Ελλάδα μετέχει με το CAOC της Λάρισας, το NDC-GR (Γ’ Σώμα Στρατού-Θεσσαλονίκη) και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (Χανιά). Σημειώνεται ότι το CAOC Λάρισας θα λειτουργεί υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή, όπως είχε συμφωνηθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 2009.

Ο γεωγραφικός προσδιορισμός των μονάδων της Νέας Δομής Διοίκησης είναι αποτέλεσμα μακράς και επίπονης διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης που διήρκεσε από την επομένη του Συμβουλίου Κορυφής της Λισαβόνας μέχρι την Τετάρτη. Στη διαπραγμάτευση αυτή, η Ελλάδα έλαβε ενεργό μέρος με συνεχείς επαφές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, αλλά και μεγάλο αριθμό διμερών διαβουλεύσεων. Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, ήταν στην περιοχή μας να μην υπάρχουν περιττές φορτίσεις που δημιουργούν τεχνητά ή τεχνικά προβλήματα και άρα αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτά που ισχύουν σε όλες τις άλλες περιοχές της Συμμαχίας.