ΔΙΕΘΝΗ

H IAEA έστειλε τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2011, 19:17 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
H IAEA έστειλε τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα με το οποίο ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, για την οποία υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Απάντηση της Συρίας.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα με το οποίο ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, για την οποία υπάρχουν υποψίες για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Απάντηση της Συρίας. Κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνόδου, 17 από τα 35 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Οργάνωσης αυτής του ΟΗΕ, ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ, και έξι κατά, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

Η Κίνα και η Ρωσία ήταν μεταξύ των χωρών που απέρριψαν το ψήφισμα. Ένδεκα χώρες απείχαν, και μια ήταν απούσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι Αμερικανοί παρουσίασαν σχέδιο απόφασης κατά της Συρίας, κρίνοντας ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις συμφωνίες εγγυήσεων με την ΙΑΕΑ.

Σε μια πρόσφατη έκθεση, η Υπηρεσία ανέφερε για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνάς της, πριν από τρία χρόνια, η συριακή εγκατάσταση του Ντάιρ Αλζούρ, που καταστράφηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα τον Σεπτέμβριο του 2007, ήταν« κατά πάσα πιθανότητα» ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, κάτι το οποίο η Δαμασκός πάντα αρνείται.

Η απάντηση της Συρίας

Η Συρία δήλωσε σήμερα ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, παρά την απόφαση της παραπομπής.

«Είναι λυπηρό», δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας Μπάσαμ Αλ Σάμπαγ στους δημοσιογράφους, μετά την απόφαση στη σύνοδο της ΙΑΕΑ στη Βιέννη.

Ερωτηθείς κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ, δήλωσε: «Νομίζω ότι η Συρία είχε πάντα δεσμευθεί στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντα της, και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».